46

Административният съд връща втори път Киркова начело на образованието

"Налице е типичен пример за превратно упражняване на власт, защото в случая не се преследва целта, заложена от законодателя, а други цели, които са незаконосъобразни", заявяват магистратите относно уволнението

Със свое решение от днес Административният съд в Пловдив отменя заповедта на министъра на образованието и науката, с която през април бе уволнена шефката на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова. 

Първоначално Киркова бе освободена дисциплинарно на 5 юли миналата година по времето на служебния кабинет след поголовни проверки в регионалните управления на образованието в страната. Тя оспорва и през октомври 2021 г. Административният съд се произнесе в нейна полза. В  последствие ВАС потвърди решението на първата инстанция.

Киркова бе възстановена на длъжността началник на РУО-Пловдив на 28 април тази година, като с нова заповед на министъра бе освободена пак - от следващия ден. Мотивът бе, че не притежава нужните за поста дигитални компетенции.

След повторното оспорване Административния съд постанови днес, че заповедта е издадена в нарушение на основни принципи в административния процес и при липса на предпоставките на посоченото правно основание –  чл. 107, ал. 1, т. 5 ЗДСл. По него служебно правоотношение може да се прекрати едностранно без предизвестие, ако е налице обективната невъзможност държавният служител да изпълнява служебните си задължения. Законът не уточнява какво е "обективна невъзможност" и в съдебната практика е прието, че това важи, когато са изпълнени 3 условия - да има нова фактическа обстановка, тя да води до невъзможност за изпълнение на задълженията и причините за това да са непреодолими и за двете страни.

МОН се позовава на новата длъжностна характеристика, която в условията на ковид изисква по-добри и специфични дигитални умения. Магистратите обаче подчертават, че

проверката им е част от ежегодното оценяване на служителя, "а не опира до наличието на документи, удостоверяващи наличието на такива знания, тъй като дигиталната компетентност се отнася до конкретните компютърни умения, които служителят проявява и прилага при изпълнение на своите задължения.

Заедно с управленска компетентност, ориентация към резултати, умения за работа в екип и комуникативна компетентност, това са умения, които не подлежат на установяване единствено и само с документи за квалификация, а могат да се установяват на база постигнатите от държавния служител резултати при изпълнение на възложените му функции.

Никъде в заповедта не е посочено, че уволнената не може да се справя с някое от посочените в длъжностната характеристика изисквания, касаещи дигиталната компетентност. В същото време тя е представила доказателства, че е  организирала дигитално управление, защита на лични данни, провеждала е видеоконферентни връзки, а от годишната й оценка за 2020 г. става ясно, че е осигурено безпоблемно обучене на учениците от разстояние в електронна среда в условия на пандемия. На годишните атестации през 2018 г., 2019 г. и 2020 г. изпълнението на служебните задължения на Киркова е оценено от органа по назначаването с най-висок резултат - „Изпълнението надвишава изискванията“.

Прави също впечатление, че длъжностните характеристики за длъжността „началник на РУО“ за 2020 г. и 2021 г. включват абсолютно едни и същи изисквания по отношение на дигиталните компетентности, което отново доказва, че посочените в процесната заповед нови изисквания не са нови,

отбелязват магистратите. И допълват, че магистърска степен по специалност „Индустриален мениджмънт“ сама по себе си предполага високи знания в областта на информационните технологии. Киркова има и допълнителна професионална подготовка „Професионална педагогика“; диплома за завършено висше образование по счетоводство и анализ, професионална квалификация по туризъм.

Въз основа на това съдът счита, че основанието в заповедта за освобождаване е твърде субективно, липсва ясно и точно посочване кои задължения не е възможно да изпълнява. Фактът, че още на същия ден, от който е възстановена на работа, е издадена нова заповед за освобождаване, също сочи тенденциозност, пише в съдебното решение. "Поредицата от действия очевидно не целят обезпечаване на работата и по-добрата функционалност при организация и изпълнение на заложените дейности, а освобождаване на конкретен служител.

Оспорената заповед е издадена при упражняване правомощията по неразумен, недобросъвестен и несправедлив начин,

и тази заповед засяга права и законни интереси в по-голяма степен от най-необходимото за целта, за която би следвало да се издава актът. Налице е типичен пример за превратно упражняване на власт, защото в случая, не се преследва целта, заложена от законодателя, а други цели, които предвид обективните факти по делото са незаконосъобразни", гласи още то.

МОН трябва да плати и разноските по делото в размер на 1000 лева. Може да обжалва пред ВАС.

Иванка Киркова: Истината винаги е само една!

"Поредна огромна благодарност към българския съд, към Бог, към семейството ми, към адвоката ми, към приятелите ми, към всички /не/познати, които ме подкрепиха и ме подкрепят! - коментира Иванка Киркова. - "Умът е градина, в която волята е господар!".

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
40 коментара
Киркова

Киркова

10.08.2022 | 10:51

Пак ще те хванат в злоупотреби,фалшиви отчети и компромати.Защото ти си си свикнала да крадеш..Не се радвай много..няма да е задълго..

Отговори
2 2
Ивета

Ивета

07.08.2022 | 17:35

Киркова няма да бъде възстановена за това, за което пише Ивана. Просто мотивите за прекратяването на договора бяха несериозни. Директорите нямат сметка да държат пенсионери на работа. Обявяват се места за млади учители. Ивана учител ли е, или иска да бъде назначена...

Отговори
3 0
Ивана

Ивана

07.08.2022 | 00:26

Честито на Киркова!Сега обаче с твърда ръка да подписва точните заповеди!Да преустанови практиката пенсионери да работят!Целогодишно да се обявяват свободните или заети от пенсионери места, за да се даде път на младите специалисти!Да се проследят стриктно работните места в училищата и най-вече изчистят ненужни щатове!Да се обединят училища с по 120 - 150 ученика със съседни, а не да се поддържат изкуствено!Да се спре практиката с разрешени под минимума брой ученици, а други да са доста над максимума!Целогодишни внезапни проверки за брой ученици в часовете/присъствие/, без предварително предупреждение!Да се контролира обективно, а не формално работата на директорите, консултациите и всички допълнителни часове!Продължителност на работното време до пълна подготовка за следващия учебен ден в училищната сграда, а не в къщи!И всеки работещ в образованието да си гледа работата, а не само заплатата!

Отговори
9 0
Да,точно така

Да,точно така

07.08.2022 | 15:14

Точно казано,браво Ивана!

Отговори
4 0
Млада учителка

Млада учителка

04.08.2022 | 16:48

Да съкрати всички пенсионери в училищата, които получават и пенсии и заплати.Да се освободят места за младите.

Отговори
6 1
Истина

Истина

03.08.2022 | 16:25

Липсата на интелект елементарните хора компенсират с излишък на самочувствие.

Отговори
13 2
Катя Катерина

Катя Катерина

03.08.2022 | 11:56

"Хората най-много мразят този, който може да лети. Колкото по-високо се изкачваме, толкова по-малки и нищожни изглеждаме на тези, които не могат да летят." Ницше

Отговори
4 7
Минчо

Минчо

02.08.2022 | 22:52

Чета коментарите и съм в потрес. "Даскалът" е изброил почти всички в риото. Кой ще го пенсионират, кой не става за нищо, кой ще е става директор. Никой от служителите не остана, освен Пакова и Киркова. Вместо да гледаме женски бой, министърът да закрие риото в Пловдив.Без него ще бъде по-добре, а спорът за шефския стол ще се реши. Циркът ще свърши и комедията в образованието ще има щастлив край.

Отговори
13 5
Ивелина

Ивелина

02.08.2022 | 21:50

Хора, опомнете се? Как тази жена ще се връща в РУ! НЕ, това не е истина, просто! Апелирам към МОН, да се вземат в ръце!

Отговори
18 6
Екатерина Делинова

Екатерина Делинова

02.08.2022 | 18:33

Ако коментиращите са учители и директори, и използват такъв речник, разбирам защо образованието ни е на такова ниво. Директорът не оплюва началника си в статии или където и да е, независимо от името му. Що се отнася до това, че се упражнявате и върху моето име, бъдете спокойни, надживява съм уволнението, което ми причини г-жа Киркова. Има Господ и той се грижи за всички. На по-младите от вас, ще кажа, че и вие ще дойдете на една или друга възраст. Лично аз предпочитам спокоен и разумен началник пред неуравновесен и зависим такъв.

Отговори
16 3
Черешка

Черешка

02.08.2022 | 18:16

Ние родителите искаме разумната и балансирана г-жа Пакова, а не тази нестабилна жена.

Отговори
15 8

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?