Следвайте ни

Любомир брани истината с право, фентъзи и рап СНИМКИ

24-годишният абсолвент предизвиква децата със своите истории за светлородните

viber icon

Когато след месец 24-годишният абсолвент по право Любомир Кючуков влезе в съдебната зала на практика, ще облече в закона своето усещане за справедливост. Когато пее рап, му дава воля през чувството си за хумор. Когато пише фентъзи, е на ход въображението - да обрисува същите битки между добрите и лошите в живота. А когато влиза в класните стаи при децата от пловдивските училища в Инициативата за насърчаване на детското четене „Разказвачът на приказки", Любомир открива, че и четвъртокласниците са готови да пътешестват из приказното с него. Тези странствания го отвеждат чак до звездите - има и блог Любомислици, в който напоследък все повече засяга астрологията, окултното, езотериката.

Всички тези занимания са начин да изразя различни страни от себе си, като във всяко нещо оставам аз самият, казва  младият мъж. Този уикенд ще отпразнува тихо за последен път студентския празник 8 декември. Купонът сега е повече в чест на взетия преди дни последен държавен изпит.

Абсолвентът, който не се вмества в матрицата на типичния буден отличник с амбиции за блестяща реализация, има път на крачка встрани от клишето още от дете. Така се случило, че без да е от общността, бил в еврейска детска градина. Като момче от краен квартал майка му преценила като недостатъчно добро най-близкото училище. И го записала в елитното 134. „Димчо Дебелянов", където също се изучава еврейска култура и иврит.

Сега Любомир не би посмял да каже, че го владее свободно. Този език обаче ми даде солидна основа, което много ми помага при писането, дава си сметка той. Използвал елементи от иврит, когато създал сложния език на един от народите в своята фентъзи книга „Възходът на седемте" - първа от трилогия „Съдбата на Слетлородните".

Преди да се заеме с писането й, Любомир трябвало да реши какво да следва, завършвайки Първа английска гимназия в София. Майка му и сестра му са юристи и отдавна било ясно, че ще е хуманитарна дисциплина. Още в 10. клас разбрах, че правото ще е моята посока, макар че не съм имал проблеми и с математиката, разказва Любомир.

Има обострено чувство за справедливост от малък. Днес си дава сметка, че в началото е бил с твърде романтична представа за професията на юриста. Но в нея днес успява да вкара в рамките на прагматичния закон своя стремеж към истината и правдата. През тази тежка материя виждам каква е логиката на определена система, как се изгражда свят, как се свързват правилата, описва Любомир. Професията е свободна и гъвкава, което му дава възможност да използва всичко това в писането на тийн литература.

Първите си опити над белия лист направил в гимназията, когато прочел българските класици. После Толкин, Пратчет и Паолини го завладели със своето въображение и светоизграждане. И на Любомир вече не му се излиза от тези светове, които създава на свой ред.

Герои в първата му фентъзи книга са светлородните - деца от северното кралство Калеа. То се намира на континента Мерелия, който е във война с кралство Сиан, предвождано от тъмните сили. Раждането на светлородните е придружено със знамение - от небето падат звезди. Това създава магия, която пази Калеа 17 години.  Разказът на Любомир започва в мига, когато злите сили успяват да пробият защитната мантия.

Във фентъзи жанра младият автор вижда потенциал да убеди младите си читатели, че всеки може да намери сила, да стигне до своята вътрешна светлина и да разгърне способностите си в името на доброто. В първата част от трилогията има прекалено много бяло и черно, в следващите Любомир се зарича героите да не са толкова поляризирани.

Мислех си, че това е тийн литература, признава той. Откакто участва в Инициативата за насърчаване на детското четене „Разказвачът на приказки", се е срещнал на живо с деца от много пловдивски училища. „Открих, че моите истински читатели са все още в 4. клас, но вече будни, на "ти" с гръцката митология и фентъзито. Това ми дава надежда, че след нас идва добро", казва Любомир. Хлапетата са активни, те играят и електронни игри, но и четат. И имат толкова фантазия и комбинативност, че някои вече са го питали за съвет как самите те да напишат фентъзи книга.

Смешен рап

Към рапа Любомир посегнал, когато в последния клас на гимназията учителят го посъветвал да излезе от влиянието на Толкин и Пратчет. Пишех поезия и този стил в музиката беше възможност да изразя социална позиция, спомня си младежът. Приел веднага творческата задача - да вкара римите в ритмика и да добави към тях кауза. Протестът му бил като на всички млади хора - срещу системата и че несправедливо сме поставени в нейната клопка. Скоро обаче разбрал, че само с отрицание и оплакване не се постига промяна. Затова сега музиката му е не толкова протестираща, колкото забавляваща. Все повече Любомир внася в нея чувство за хумор.

Любомислици

За да стигнат поезията и песните му до повече хора, Любомир създал свой блог Любомислици. От 2016 г. обаче все повече ползва канала в Ютуб, за да качва видеа, в които говори за източна философия, духовни практики, астрология, окултни теми. Пренасям магията от книгите си там, но не псевдонаучно, а през  логиката, казва Любомир Кючуков.

Мечтател с план

В първите си поетични опити Любомир Кючуков се подписвал с псевдоним Мечтател. Днес смело може да каже, че е направил крачка извън ифимерното и е вече Мечтател с план. След 5 г. се вижда юрист, който е научил още за професията и в същото време е издал фентъзи трилогията си, като освен това е останал отворен за нови гледни точки. И е наясно, че още съвсем не е видял и опитал всичко.

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?