Следвайте ни

Абитуриенти се сбогуваха с училище през два метра в двора СНИМКИ

22-ма зрелостниците от 12. А в СУ "Христо Г. Данов" пуснаха балон с мечтите си в небето

viber icon

Докато абитуриенти от цялата страна пишат писма с искане да им се позволи изпращане в двора в последния учебен ден, пловдивско училище вече пожела на добър час на своите днес.

Тържеството е организирано само за една вечер, след като снощи зрелостниците заявили на директорката на СУ "Христо Г. Данов"  Гергана Аврамова, че иска или не, те ще дойдат в двора. „Беше по-разумно да направим организация с класната Славия Шопова, защото нямаше как да ги върнем“, каза школската шефка.

И тази сутрин със статив с първата буква от името и балон с хелий през два метра бяха обозначени места за всичките 22-ма зрелостници от 12. А клас. От уредбата гръмна парчето „По-полека“ на Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени“. А пред входа на училището бе свален телевизор, на който абитуриентите да видят поздрави от учители и от начален курс. Всички те ги отправиха от разстояние от домовете си.

Школото излъчи изпращането на живо във Фейсбук страницата си, като завъртя снимки с мили спомени от изминалите 4 години на класа.

 Бяхте най-задружния клас, истинско семейство, поздрави младежите учителката Ралица Проданова. Изчака зрелостниците да отброят от 1 до 12 и ги предизвика: „Сега е голямото междучасие? Какво правите?“ Без за дочака отговор, тя заизрежда, че Божана нещо майстори, за да запали другите, а Радо и Митко спорят по това, което са гледали предната вечер по „Нешънъл джиографик“.

А щом стана време да попита а сега накъде, учителката върна възпитаниците си към „Алиса в страната на чудесата“ и една от поуките в историята – че ако не знаеш къде искаш да идеш, можеш да тръгнеш по всеки път. „Първо решете къде искате да стигнете“, заръча учителката.

“Не слушайте онези, които ще ви кажат, че животът започва сега. Ние ви дадохме книжка за управление на този живот. Вече можете да излезете на големия път и да шофирате. Вярваме във вас!“, обърна се към зрелостниците преподавателката.

Божана благодари от името на випуска и подари картина на школото.

Директорката Гергана Аврамова пожела на 12. А само време. „Време да се радвате на живота. Време за себе си, за размисъл, за другите. Да ви остане в излишък. Не си гледайте часовника! Време да достигнете звездите и да пораснете. Да откриете себе си, да прощавате. Да мечтаете, да се влюбите. Пожелавам ви време да живеете!“, каза тя. 

После всеки получи  листче, на което да напише мечтата си. Балон издигна всички думички в небето.

 Едноцветни тениски замениха униформата в последния учебен ден, а всеки абитуриент получи и текстилен маркер – да напише послание на гърба на съученика си. И да знае, че и зад гърба на другия могат да се направят прекрасни неща. 

Зрелостник се втурна да изписва на всички гърбове „Обичам те!“.

„Митко, надалеч, два метра да има!“, охлаждаше поривите директорката.

А после лично закичи със значка Дановец Георги, Живка, Илия, Петя, Митко, Никола, Радо… Докато се изреди целият 12. А.

Голяма част от зрелостниците ще кандидатстват във висше училище. Три момичета избрали да са начални учителки. Изучавайки профил туризъм, били аниматори на екскурзии в начален курс и открили бъдещото си призвание.

"Дали ще имат бал напред във времето е под въпрос. Направихме им този празник и получиха своя шанс. Всяко училище може да го направи – където има повече паралелки, в различен час за всяка", смята Гергана Аврамова. 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

irinka

12.05.2020 | 14:32

"Сбогом" на чалгарската парвенющена на абитуриентските балове значи "довиждане" за учението.

Отговори
0 2

Иво

12.05.2020 | 13:17

Това, което са направили е по-хубаво от всякакви балове, рокли и костюми, лимузини и чалгии с пиянски изцепки! На добър път, момичета и момчета! Останалото ви го е казала учителката!

Отговори
11 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?