Следвайте ни

Абитуриент от Търговската е младежки омбудсман на Пловдив

Николай Николов ще е защитник на учениците, зарича се да увеличи гражданското им участие

viber icon

Дванайсетокласник от Националната търговска гимназия стана първият младежки омбудсман на Пловдив. Ученици ще могат да се обръщат към Николай Николов за застъпничество, със сигнали и жалби. А той ще има правомощия да поиска отговор и обяснения от различни институции, след което да излезе със становище.

Николай е ученик в специалност "Оперативно счетоводство". Както "Марица" писа, тази пролет той бе избран за Мистър ТФ Фест, където Националната търговска гимназия участва с ученическите си компании, сред които и УТФ "Парадайз"  на Николай. Зрелостникът е и в отбора, който спечели националното състезание на МОН за най-добра бизнес идея. Със съмишлениците му предложиха производство на еко вилици, ножове, лъжици и кутии от смола, които заменят изцяло пластмасовите, използват се многократно и се разграждат.

Надпреварата за младежки омбудсман  бе инициирана от институцията на Обществения посредник на територията на Община Пловдив, като  право на участие имаха ученици от 9. до 12. клас. Идеята стъпва на заложените принципи и политики в Ревизираната европейска харта за участие на младите хора в живота на общините и регионите.

Кандидатите от 12 средни училища в града са преминали съревнование в два кръга. На първия са прецизирани след събеседване всичките подали документи и 11-има са допуснати до финал. Второто отсяване е проведено от комисия начело с омбудсмана на Пловдив Борислав Стаматов, в която са също експерт от Регионално управление на образованието, експерт към общинската Дирекция „Образование” и двама експерти от екипа на обществения посредник.

Тайно гласуване отредило младежки омбудсман да бъде Николай Николов от НТГ. На второ и трето място с еднакъв брой точки са Тиана Найденова, деветокласничка от ПГВАД „Христо Ботев”, и Здравко Беляшки, десетокласник в ЕГ „Пловдив”. Двамата ще са заместник-омбудсмани.

Всички кандидати предложиха модерни идеи, показаха знания, умения и интелект, натрупани не само в учебния процес, казаха организаторите. Представянето им показало, че още в ученическа възраст са вече разпознаваеми личности.

Първата задача на Николай, Тиана и Здравко ще е да популяризират фигурата на младежкия омбудсман в училищата. Концепцията на Николай е създаване на мрежа от училищните парламенти и съвети, които да работят заедно по значими проекти, като в тази градска структура могат да влязат и школските евроклубове. Идеята е да се постигне съзнание за гражданско участие на младите хора.

Техният омбудсман се зарича да инициира интерактивни обучения, игри, благотворителни кампании и събития. Вече 3 години самият той е председател на Ученическия съвет в своето училище и отговаря за евроклуба.

Предстои да се създаде Фейсбук страница на младежкия омбудсман и сайт за информация и сигнали.

В личен план Николай смята да кандидатства икономическа специалност в Пловдивския университет и да надгради подготовката си в нея с магистратура по политология.

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?