Абитуриент от Хуманитарната под карантина, чакат резултат от теста утре

Дванайсетокласник от Хуманитарната гимназия е контактен на болен  от коронавирус и е под карантина. Възможно е момчето да се е заразило от майка си, която е дала положителна проба.

Направен е тест на тийнейджъра, резултатите се чакат утре. Междувременно ученикът е под карантина.

Дадохме възможност на родителите от класа, в който учи, да изберат дали да пратят другите деца на училище днес, обясни директорът на Хуманитарната Емил Начев. Семействата предпочели децата им да не отсъстват. Днес има спортен празник, режимът е различен и школото не е пренаселено, както обикновено.

Ако пробата на дванайсетокласника се окаже също положителна, от сряда целият клас ще мине на обучение от разстояние в електронна среда.

Към момента няма промяна в ситуацията в другите две училища, в които вече има заразени ученици  и карантинирани паралелки – на третокласник от СУ „Св. Паисий Хилендарски“ и първолак от СУ „Св. Константин-Кирил Философ“.

Първокласникът е бил на училище цяла седмица, но във втория корпус на СУ „Константин-Кирил Философ“, който ползват само децата от начален курс. Първите класове в школото са общо 6. Тъй като дори в двора имат свои зони, директорката Елена Костадинова се надява да няма още заразени. Към момента под карантина са само 23 деца – болното и 22 негови съученици. Паралелката е от 24, но едно отсъства.

В плана на школото за извънредни ситуации е разписано, че учители от рискови групи, в напреднала възраст и с хронични заболявания могат да поискат при повишена опасност преминаване в режим онлайн преподаване. Засега обаче нито един колега не е направил постъпки, каза Костадинова.

Директорката на СУ „Св. Паисий Хилендарски“ Ирена Душкова увери, че ситуацията в школото е спокойна и тече нормален учебен процес, а паралелката третокласници се обучава от разстояние в електронна среда. „Родителите са подготвили децата относно мерките и какво трябва да е поведението им в настоящата ситуация“, похвали ги тя. В школото също напомнят постоянно, ако някой се улиса и забрави маската или да дезинфекцира ръцете.

И в двете училища продължава обследването за контактни, в което водеща организация е РЗИ.

След като започнаха да валят случаи на заразени деца в цялата страна в гилдията се опасяват, че скоро може да се превключи по-масово към обучение от разстояние в електронна среда. Ако има много болни учители пък, директори са готови на екшън планове, в които един преподавател по предмет води часовете на цял випуск. В краен случай ще се редуват синхронно и асинхронно преподаване, ако не достигат преподаватели, които да поемат всички часове.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?