Следвайте ни

97,6% от първолаците приети по първо желание

Извън списъците остават 63 деца, 55 от тях са посочили само едно школо и не им стигат точките

viber icon

97,6% от бъдещите първолаци в Пловдив са приети по първо желание. Това показва първото класиране, което стана ясно днес. Така  2870 първокласници  наесен ще учат в училището, което семейството им е посочило на първо място от 5 възможни.

В класирането взеха участиеобщо  2933 деца за паралелки в 46 училища в града. От общия брой на обявените 3409 свободни места все още не са заети 539.

За класираните деца предстои записване в училищата до 9 юни.

Поради противоепидемичните мерки, свързани с разпространението на COVID-19, и провеждането на държавен зрелостен изпит в някои от училищата, е необходимо родителите да се свържат с представители на училището, в което са класирани, и искат да се запишат, или да потърсят актуална информация на интернет страницата му, за уточняване на времето за записване.

В срока за записване родителите трябва да представят всички необходими документи за проверка. Не се изискват документи за удостоверяване на критериите за настоящ и постоянен адрес на децата, тъй като проверката е автоматична. Не може да бъде направена автоматична проверка само на децата без ЕГН.

Некласирани са 63 деца, за 55 от които родителите са избрали само едно единствено желание и то не е училището, в района на което е регистрирано детето.

Сред некласираните са 14 деца, които нямат адресна регистрация в град Пловдив, въпреки че има класирани 64 деца с адрес извън града.

Анализите на резултатите от първото класиране показват, че в 70% от училищата са приети всички деца, пожелали прием, независимо от точките, които са събрали.

По-голямата част от родителите (62% от класираните) избраха училището, в района на което е адресната регистрация на детето, почти 5% (това са 138 от родителите) избраха училището, в което имат друго дете до 12-годишна възраст, и около 33% са класирани в училище по избор, независимо от адресната регистрация.

В срок до 10 юни включително ще бъдат обявени свободните места за следващото второ класиране, което ще се проведе на 17 юни. В него ще вземат участие все още некласираните деца, тези, които не се запишат измежду класираните, а също и пропусналите първото класиране.

Срокът за подаване онлайн на заявления за участие в това класиране е 15 юни включително – през електронната платформа, а на хартиен носител – до 12 юни.

Заявленията на некласираните деца се прехвърлят автоматично към второто класиране.

От общинския отдел „Облразование“ препоръчват родителите да подадат нови заявления, съобразени със свободните места за новото класиране. За целта е необходимо да анулират първоначалните си заявления и да подадат нови.

За четвърта поредна година в град Пловдив приемът на ученици в първи клас в общинските училища е чрез централизирано електронно класиране, което улеснява родителите и представителите на училищната администрация. Така по-лесно се проследява и обхватът на децата, регистрирани в град Пловдив, които подлежат на задължителен прием в първи клас.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?