49

945 зрелостници в Пловдивско правят втори опит да вземат матурите

От целия випуск 2022 в Пловдивска област 945 зрелостници ще пробват да вземат матурите от втори път в поправителната сесия през август. В цялата страна на нея предстои да се явят общо 13 000 младежи. 

Най-много ще държат задължителния зрелостен изпит по български език и литература – 616 в Пловдивска област и 7908 в цяла България. Матурата ще се проведе от 8,30 часа на 25 август.

За втора задължителна матура заявления са подали 213 желаещи от Пловдивска област. Изпитът е на 26 август – за общо 2414 човека в страната.

Под тепетата зрелостни изпити ще има по 6 предмета. Най-масова ще е поправката на матурата по биология и здравно образование, на която се чакат 54 зрелостници. Следва матурата по английски за ниво В2 – с 50 участници. По предприемачество втори опит ще направят 27, а по география и икономика – 22. На история ще се явят 15, а на математика – само един.

В същия ден е и задължителният държавен изпит за придобиване на професионална квалификация (теория на професията).

Общо 342-ма младежи от професионални паралелки и гимназии се очаква да участват в поправителната сесия. Някои от тях са взели теорията и ще държат повторно само практическата част.

На всички изпити, с изключение на този по професия, се пише с черен химикал.

Вече е направена организация за провеждането на матурите от августовската сесия в Пловдивска област, каза началникът на Регионалното управление на образованието Антоанета Пакова. За матурата по български език и литература са определени 68 зали в 52 сгради. Втората ще подсигурят 20 училища с 39 помещения, а трета матура по желание ще се състои в 7 учебни заведения в 14 зали.

     За 29 август от 8,30 часа са планирани матурите по желание - по 6 предмета, става ясно от проекта на заповед на МОН, публикуван за обществено обсъждане. Задачите по математика, философия, история и цивилизации, география и икономика, биология и здравно образование ще са по изучаваното в общообразователната подготовка, а по руски език – от профилираната подготовка.
От 14 часа в същия ден се предлага да се проведат изпитите по английски, руски и немски език, по физика и астрономия,по химия и опазване на околната среда. Всички те са за знания, придобити в общообразователната подготовка.


На матури през август имат право да се явят зрелостници, които не са били допуснати до тях на минали сесии, по някаква причина са ги пропуснали или са получили слаба оценка при предишно явяване.

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?