Следвайте ни

884 хлапета остават без място в детска ясла

Предстои освобождаване на много бройки през август заради преминаването на 3-годишните в детските градини

viber icon

884 малчугани остават без място в детските ясли в Пловдив, след като всичките обявени 415 места се заеха на излязлото днес текущо класиране. За тази възрастова група се бореше армия от 1632-ма кандидати.

Макар че все още проблемът на родителите с деца, навършили 2 г., е сериозен, все пак има положителна тенденция спрямо предишния тур. Тогава бяз място останаха 1066 хлапета, след като се заеха обявените едва 152 позиции.

В края на този и през следващия месец ще бъдат обявени още много места, тъй като предстои тригодишните да преминат от яслите към детските градини. 

В настоящето класиране участваха общо 1632 деца от всички възрастови групи - за общо 873 места, като притетите са 541.

За първа възрастова група в детските градини участваха 167 деца при 286 свободни бройки, приети са 86. Във втора възрастова група при 98 кандидати и 49 места са устроени 11 хлапета. В подготвителните пък са класирани 29, като трета група желаещите бяха 54, а четвърта - 14, при съответно 39 и 86 места.

Следващото класиране ще се проведе на 5 август. Свободните места за него ще бъдат обявени до 26 юли, включително.

След настоящото класиране на 13 юли има останали незаети общо 198 места за първа възрастова група.  По-голям брой места има в следните детски заведения: ДГ „Захарно петле“ - и на двата адреса, в район „Северен“; ДГ „Боряна“ в район „Западен“; ДГ „Червената шапчица“ с втори адрес ЖР „Тракия“ блок №50 и ДГ "Кремена" с втори адрес ЖР "Тракия", блок №11, вход А, Б, В, Г в район „Тракия“; ДГ „Люляк“ – втори и трети адрес, в район „Централен“, както и повечето детски градини в район "Източен".

При кандидатстване за прием и подбора на детски заведения от изключително значение е родителите да се съобразят с наличните свободни места. При необходимост от ново подреждане на желанията, родителите  следва да анулират подадените заявления и да подадат нови.

Крайният срок за подаване на заявление онлайн за следващото класиране е  3 август, а на място с помощта на директорите - 2 август. 

Постъпването на родените през 2015 и 2016 г. деца през учебната 2021/2022 г. в подготвителни групи е задължително, съгласно нормативните разпоредби. Освен групи в детските градини, родителите могат да изберат и подготвителни групи в общинските училища на града. Там функционират както полудневни, така и целодневни групи. Информация за училищата, в които има подготвителни групи може да бъде намерена на сайта на общината.

Община Пловдив активно работи, за да преодолее проблема с недостига на места в общинските ясли и детски градини. В момента се изграждат и разширяват 10 детски заведения. Предстои скоро да бъде открита новата ДГ „Перуника“. Строи се нова детска градина в район „Южен“ на бул. „Ал. Стамболийски“ и се разширява „Зорница“. На ул. „Богомил“ също напредва изграждането на нова детска градина. Изгражда се и ново крило на ДЯ „Веселушка“. Стартира преустройството и на ДГ „Каменица. Очаква се  избор на изпълнител на нови детски градини в районите  „Тракия“ и „Южен“. Започва и преустройството на ЦДГ "Чучулига" за обособяване на две нови групи и физкултурен салон, както и за преустройството и пристрояването на ОДЗ "Буратино" за нови 3 групи.

Тази година се очаква Община Пловдив да изгради помещения за 33 групи, което ще позволи да отворим над 800 нови места в детските градини и яслите. С това до голяма степен ще се реши текущите нужди на града от нови места в общинските детски заведения.

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?