Следвайте ни

85% от учителите готови на протест, ако трябва да преподават и в клас, и онлайн

82 на сто са за редовни присъствени занятия, според 15% родителят трябва да може да избира

viber icon

82% от учителите са за редовен учебен процес от 15 септември, 13%  предпочитат обучение в електронна среда,  а едва 6 на сто са съгласни на хибридно обучение - редовни часове и уроци в електронна среда след тях.

Това показва анкета на синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа”.

Относно евентуален хибриден модел, съчетаващ редовен учебен процес и обучение в електронна среда, 55%  го отхвърлят категорично. Други 36 на сто са споделили, че биха работили така, но ще им е много трудно.

81 на сто от учителите не са съгласни родителите да могат да избират дистанционно обучение при редовен учебен процес, макар и към момента да няма такава възможност в Закона за предучилищното и училищното образование. Засега намеренията са да се допуска самостоятелна форма само за деца с диагноза, за която медиците преценяват, че създава рискове при присъствени часове. Едва 15% от педагозите смятат, че трябва да се даде право на избор на родителите, защото така е демократично.

На въпроса дали имат опасения за здравето при редовен учебен процес наесен 67 на сто от учителите са на мнение, че има известен риск. 9% смятат, че той е голям и няма да започнат работа. Но 23 на сто считат училището за сигурна среда.

Ако няма допълнителни плащания за превенция на COVID-19, 89% от учителите категорично не биха се съгласили с това положение. А 9 на сто са готови да отстъпят свои допълнителни приходи за обезпечаване на мерките в училище.

Във връзка с евентуален вариант педагозите да работят редовно, а след това да преподават втори път материала в електронна среда, 85% от учителите са готови да протестират със законови средства. Само 12 на сто са съгласни да работят над нормата, без заплащане, за да осигурят електронно обучение на своите ученици.

Повече от половината  гилдия – 58% от педагозите пък не са съгласни да има камера със звук в класната стая, за да могат ученици и родителите да ги виждат и да се обучават в електронна среда в домашни условия, докато върви редовен учебен процес.  41 процента са съгласни на такъв вариант.

Синдикат "Образование" остава с непроменена позиция относно  началото на учебната година - за присъствен учебен процес, с повишени мерки за сигурност и готовност за преминаване към уроци в електронна среда само при необходимост от карантиниране на дадена паралелка или училище. 

Всеки момент се очаква МОН да обяви задължителните и препоръчителните мерки, след като заявката бе, че те ще бъдат уточнени до 25 август.

В последните дни на август и първите на септември предстои и национална среща на началниците на Регионалните управления на образованието.

 

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Родител

Родител

27.08.2020 | 02:35

Учителите имат най-голям отпуск от всички работещи в България! Работят по 4 - 5 астрономически часа дневно, получават незслужено високо възнаграждение и все мрънкат! Защо ги е страх от това да има камери със звук, за да не стане ясно какво точно правят в часовете?Нали се оплакват от родителската незаинтересованост....., та с камерите всеки родител ще е запознат какво става в класната стая и ще е наясно с учебния процес. ...

Отговори
7 3
А, не!

А, не!

26.08.2020 | 14:23

Трябва камера,аз искам да гледам уроците в клас на директора

Отговори
3 1
Киро

Киро

26.08.2020 | 12:59

Как я сътвориха тази анкета, като учителите не са на работа. Масово ползват отпуск,. Нещо мие съмнително дали не е като в автото.

Отговори
8 0
753236

753236

26.08.2020 | 11:54

И какво като има среща на началниците, те са, както всичко останало, политически назначени, та ще правят каквото им се каже

Отговори
6 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?