Следвайте ни

 831 деца в Пловдив без ясла, 145 неприети в първа група на градината

След трето класиране остават незаети 155 места за четиригодишните, но са в райони и градини, които не са предпочитани

viber icon

831 деца остават неприети в детски ясли, 145 не намериха място в първа група на желаните от тях детски градини, а 43 – във втора.

Има и 46 хлапета, които са извън списъците на трета група, и 15 – на четвърта група. Двете последни групи в детската градина са подготвителни и по закон децата задължително трябва да ги посещават на 5- и 6-годишна възраст, като могат да изберат и подготвителна група в училище.

Това е равносметката от третото класиране за прием в детските градини в Пловдив. Обявените в него места бяха общо 657 – 185 за яслените групи, 299 за първа възрастова група, 81 – за втора, 50 - за трета подготвителна група и 42 -  за четвърта подготвителна.

В класирането взеха участие 1473 деца. От тях най-голям брой – 1016, са най-малките, кандидатстващи за яслените групи. Броят на желаещите за прием в първа възрастова група е 289, във втора - 71 деца, в трета подготвителна група кандидатстваха 60 деца и 37 - в четвърта.

Класирани са 393 – 185 в яслените групи, 144 в първа, 28 във втора, 14 в трета и 22 деца в четвърта подготвителна група.

Вече са приети общо 2382 деца за новата първа възрастова група (деца, родени през 2017 г.). Все още обаче има деца за първа група, които кандидатстват за точно определени детски заведения и не са приети, поради недостиг на места в най-желаните детски градини, казаха от общинския отдел “Образование“. След настоящото класиране са останали незаети 155 места за първа възрастова група. Проблемът е, че те са други райони и крайни квартали.

При подаване на заявления за следващите класирания родителите  да се запознаят с обявените свободни места, като могат да се ориентират и към съседните административни райони, съветват от Общината. Въпреки по-малкия брой събрани точки за тях, шансовете за прием са големи при наличие на места.

На предстоящите класирания ще бъдат обявени повече свободни места за яслените групи, така че ще бъдат осигурени и желаещите от тази възрастова група. Това ще се случи, след като  – 3-годишните постъпят през септември в детските градини.

За следващото класиране свободните места ще бъдат обявени до 6 юли, крайната дата за подаване на заявления в детските заведения е до 9 юли, а по интернет – 12 юли. Резултатите ще бъдат обявени на 14 юли.

 

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?