Следвайте ни

80 малки училища в област Пловдив връщат днес учениците в клас, 31 – от утре

По разпореждане на МОН в първия ден няма да се пишат отсъствия

viber icon

В 80 учебни заведения в Пловдивска област днес се връщат присъствено  паралелки, които са единствени в даден клас, и по графика за ротация би трябвало да се обучават онлайн. 

Както „Марица“ писа, заповед на здравния министър от вчера позволи да се направи изключението  за училищата в малки населени места, тъй като там децата са малко и връщане на повече от 3 класа наведнъж няма да доведе до струпване. За всички останали продължава възприетият вече принцип – до 17 февруари в училище са 7., 8. и 12. клас, след което за по две седмици ще се завъртят 5., 10., 11. и 6., 9., 12.

След като вчера бе направена експресна организация, от днес освен начален етап на училище са и учениците от прогимназиален и гимназиален курс в по-голямата част от малките училища в Пловдивска област. Сред тях са например учебните заведения в Долни Воден, Боянци, Златовръх, Мулдава, Стрелци, Житница, Калояново, Песнопой, Баня, Ведраре, Калофер, Куклен, Бенковски, Войводиново, Първомай, професионалната гимназия в Брезово. Има и пловдивски, които отговарят на профила в новата заповед за допустимите изключения – по една паралелка в клас имат СУ „Симон Боливар“, СУ „Найден Геров“, частните училища. Учениците там също се връщат в класните стаи от днес.

По настояване на МОН в първия ден няма да се пишат отсъствия – в случай, че до някого информацията не е стигнала и не  е успял да реагира.

За утре отлагат старта на присъствените занятия 31 малки училища от Пловдивска област. Директорите им трябва да представят в Регионалното управление на образованието заповедите си с посочени мотиви за отсрочката. Причините касаят основно трудна организация, проблеми с осигуряването на отопление, по-трудно информиране на учители и ученици, необходимост медиатори да отидат на място в местните общности.

Сред училищата, които ще върнат учениците присъствено от утре, са средното школо в Брезово, учебни заведения в Ръжево Конаре, Дълго поле, Кричим, Строево, Граф Игнатиево, Съединение, Професионалната гимназия в Куклен. Сред пловдивските са СУ „Константин Величков“ и Професионалната гимназия по машиностроене.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Иванов

Иванов

16.02.2021 | 00:57

Всички ученици трябва да се върнат в клас! По цял ден когато беше по хубаво времето бяха по улиците! Онлайн обучението се осъществява безконтролно! Образоването не е добро, знанията са минимални!

Отговори
1 0
Кате

Кате

15.02.2021 | 15:03

Не вижда те ли какво става в тая държава. Ще заразите децата.Болните се увеличават

Отговори
0 2
Родител

Родител

15.02.2021 | 07:42

Пъл Но. Безумие да се пускат сега. Изчакайте 1 март и пускайте всичко.

Отговори
3 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?