71

76 се инатят за конкретно училище, останаха без място след трето класиране на първолаците

Още 88 първолачета са приети на последното трето класиране в пловдивските 46 учебни заведения. От участвалите в него 168 бъдещи ученици неприети остават 76. Причината е, че родителите са инатят за точно определени училища, в които обаче вече няма места. Така въпреки свободните на трети тур 411 позиции, все още има неприети.

Възможно е част от тях да разчитат на правото на директорите да приемат деца над капацитета след трети тур. Дори и така обаче, не могат да бъдат приети всички. За тях остава възможността да изберат сред останали свободни места в непопълнени паралелки.

За класираните 88 деца предстои записване в училището, в което са приети. Техните родители следва да представят необходимите документи за удостоверяване на ползваните критерии в срок до 30 юни 2022 година включително.

След третото класиране родителите на незаписаните деца следва да подадат заявления за записване в училищата, в които има свободни места. С броя на останалите свободни места ще могат да се запознаят от данните в електронната система за прием, където училищата ще публикуват актуална информация след 1 юли, когато е срокът за отразяване на записаните след трето класиране ученици. Очаква се намаляване в предварително определените с училищния план-прием паралелки, което ще ограничи наличните свободни места.

При записване на всички класирани на третото класиране общият брой на записаните деца ще стане 3096. За незаписаните приемът продължава на място в училищата, но е желателно родителите да направят своя избор в по-кратки срокове.

Анализите на информацията за подлежащите на прием в първи клас, които имат поне един адрес (постоянен или настоящ) в Пловдив, сочат, че има деца, записани в държавните и частните училища в града. Други са преместени в други населени места в страната или чужбина. Има и неоткрити на адресите. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?