Следвайте ни

700 000 лв. за лаптопи в пловдивските училища

viber icon

700 000 лв. за нови лаптопи получават пловдивските училища. Парите са техният дял от общо 14 млн. лева от държавния бюджет, с които в цялата страна ще се купят 16 000 лаптопа за образователната система – 12 000 за ученици и 4000 за учители.

Средствата се разпределят пропорционално според броя на учениците и преподавателите, след което училищата трябва да организират купуването на техниката – още в следващите седмици, по възможност до края на годината.

Устройствата трябва да обезпечат в по-голяма степен обучение от разстояние в електронна среда, но най-вече ползване на електронни ресурси в училище.

Както „Марица” писа, купуването ще става при определени правила. Основното ще е функционалност на устройството. Ще се даде указание да се купуват лаптопи от много производители, а не само от един. Трябва да имат и определени технически характеристики – заздравен корпус, тъчскрийн и клавиатура, дълготрайност на батерията.

В момента Пловдив е лидер в дигитализацията след 4 г. общински политики в тази посока, отчете зам.-кметът на образованието Стефан Стоянов в края на първата година от мандата си.

Създадени са 35 465 профила в образователните платформи на Гугъл и Майкрософт. Когато училищата бяха затворени, учебният процес се е водил в 9000 активни виртуални класни стаи, а 38 учебни заведения имат повече от една за всяка паралелка. В момента 94% от учениците над 5. клас са с активни профили в системата.

Остана погрешно впечатление обаче, че дистанционно обучение е видеоконферентен разговор. Смисленото преподаване в електронна среда е свързано и с електронни ресурси, уроци, домашни работи и комуникация, подчерта Стоянов.

Разработването им продължава, след като Пловдив вече има над 170 сертифицирани от Гугъл учители, само тази година изпитите са преминали 60. Създадени и разпространени са 84 електронни урока, като още в началото на пандемията Общината създаде платформа за това. Тези дни има и конференция за обмен между учителите. Реално създадените, но още несподелени ресурси, са много повече. 

Към момента 21 паралелки в 9 училища в Пловдив учат по системата 1:1. По нея всеки ученик работи с персонално устройство, почти без хартия – 90% от съдържанието е в облака.  Най-малките по тази система са второкласници от ОУ „Димитър Талев”.

На въпрос как ще се процедира занапред в начален курс след призива на министъра да се ограничи екранното време за малките деца и ученици, обоснован с анализ на БАН за вредите от него, Стоянов отвърна, че трябва да има внимателно дозиране. „Не да купим компютри на килограм и да не знаем какво правим с тях. Натам са насочени усилията и в обученията на учителите – да се намери полезната роля на технологиите и подходящата доза, те да са средство, а не самоцел”, обясни зам.-кметът. Той призна, че технологиите не могат да заместят учебния процес, но могат да го направят по-смислен, ако се използват умело. Припомни също, че от години Община Пловдив е забранила телевизорите в тукашните детски градини, докато другаде тепърва този въпрос се дебатира.

„След 4. клас, а и в начален курс, при положение, че 90% от децата са с телефоните на родителите, е по-добре да им дадем базови дигитални умения, отколкото да ги оставим те сами да се учат. Ако успеем на тези 30 000 деца в общинските училища в Пловдив да им дадем такива  умения, един ден това ще им служи наравно с четенето и смятането”, убеден е Стефан Стоянов.

Той добави, че МОН и издателствата вече готвят дигитални ресурси, а това води към проектно-базирано обучение  и интерактивни часове.

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

голЕма радоС за пазара на опотребявани 'пютрета!

голЕма радоС за пазара на опотребявани 'пютрета!

23.10.2020 | 19:01

Еха, благодарение на чичовия г-н Стоянов -дето за друго не става освен за МЕНТЕ-СОРИ- настъпва веселба на битпазара за лъскави играчки. Всеко цигане - с лаптоп, ура!

Отговори
5 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?