Следвайте ни

68% от учителите: Удължаване на годината няма да навакса пропуските

viber icon

Удължаването на учебната година няма да компенсира пропуските, които са натрупани по  време на обучението в електронна среда. В това са убедени 68,3% от учителите, показва анкета на един от синдикатите с позиции в образованието.

Допитването е направено по актуални за системата въпроси, като в него участват 1584 преподаватели и школски директори.

От тях 73,7 на сто считат, че в периода онлайн е по-добре да преподават, вместо да се размества графикът и в това време учениците да имат занимания по интереси и проектни дейности, а активното учене да се отложи за по-късно и през удължената учебна година за 1.-6. клас през месец юни. Само 11,6 на сто от анкетираните са заявили, че  в момента провеждат дейности по интереси и упражнения. Други 14,8 от интервюираните пък изобщо не работят - поради отпуск или болест.

Сондажът проверява и дали преподавателите смятат, че образователната система може да започне редовен учебен процес след коледната ваканция, като се следва диференциран подход. Под това се има предвид онлайн да учат училища и класове, в които има натрупване на случаи на заболели и карантинирани, а където няма, занятията да са присъствени. По този въпрос позициите са почти 50:50. Все пак лек превес взимат скептиците – 54,2% смятат, че диференцираният подход не е удачната формула, а за 45,8 на сто това е най-логичният подход.

Изследването снема нагласите и по отношение на ваксинирането срещу коронавирус, като резултатите се доближават до тези, които вече установи анкетата на РЗИ в Пловдивска област – само 14,5% от заетите в образователната система биха си сложили ваксината. Категоричен отказ заявяват 44,1%. Голям е делът на колебаещите се – 41,5 на сто.

На въпрос доколко са информирани за ваксините 46,1% отговарят, че имат частична информация. 37,1 на сто казват, че засега „нямат никаква смислена информация“. Само 16,8% се чувстват подробно запознати.

На преподавателите е зададен и въпрос дали считат, че за тях предварителните изследвания преди поставянето на ваксината ще са безплатни.  Според 55,7% е логично да бъде така. Други 44,3% обаче са сигурни, че няма да бъде дадена такава възможност за гилдията.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?