Следвайте ни

636 студенти останаха без общежитие в последната минута

Почват ремонти за 7 млн. в "Чайка"-2 и "Марица"-3, ректорите на ПУ и АМТИИ търсят алтернативи за настаняване

viber icon

636 студенти остават в последния момент без общежитие, макар че са били приети и дори настанени. Причината е, че идват парите за дългоочакваните ремонти на блок „Чайка”-2 и „Марица”- 3 и те трябва да освободят стаите. Двете общежития все още са с обща баня и тоалетна на цял етаж.

Както „Марица” писа, държавата отпусна  100 млн. лева за обновяване на базата на вузовете в цялата страна. Първите 7 млн.  за двете пловдивски общежития трябва да бъдат усвоени до Нова година и бригадите влизат незабавно.

Големият проблем обаче е къде отиват студентите. Най-ощетени са младежите от Пловдивския университет и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев”.

 В „Чайка” 2 – блок край Аграрния университет, който обаче се стопанисва от „Студентски общежития и столове”, след разпределяне на легловата база от междуведомствената комисия с участие на всички висши училища, са разпределени 212 студенти от ПУ „Паисий Хилендарски”, четирима от Техническия университет и 90 от АМТИИ. Това са всички студенти на арт академията, които ползват общежитие.

В „Марица” – 3 от студентския кампус на УХТ пък  трябваше да живеят още 330 младежи от Пловдивския университет. Той е най-големият в Пловдив и макар да има четири свои модерни блока, всеки с по 132 места, не успява да настани желаещите. Затова ползва и други бази, включително на Медицинския. УХТ пък настанява своите студенти в блокове на „Марица” с по-добри условия. Така ПУ разполага с „Марица”-3 и „Марица” -5.

Създалата се ситуация на практика ощетява 542-ма студенти на ПУ, 90 на АМТИИ и четирима от ТУ.  Това е близо една трета от настанените в общежития възпитаници на Пловдивския университет,  който тази година получи общо 1606 места.

Ако не се намери друг вариант, те трябва да излязат на свободен наем. Това обаче прави разноски от 220 лева на месец нагоре, а в общежитието се плаща около 65-70 лв. – такса, в която влизат токът и водата.

Ректорът на Пловдивски университет проф. Румен Младенов ще иска среща с министъра във връзка с общежитията, на която да участват и другите ректори, за да се търси решение на проблема.

Снимка: Наташа Манева

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Баш майстора

Баш майстора

30.09.2020 | 19:40

Да, есента и зимата са направо перфектни за ремонт. Цяло лято тези хЕя ли ми държаха, та се сетиха сега да отпускат пари и да ремонтират. А много вероятно е да трябва да се прави и търг за избор на фирма, която да извърши ремонта. Изгубилитв ще обжалват и ще стане тя една... Отиде до другата есен, че и зима!

Отговори
1 0
Батко

Батко

30.09.2020 | 13:51

Хубаво е. От ГЕРБ!

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?