71

600 седмокласници от областта не са подали заявления за гимназия

Част от тях са с двойки за годината, със СОП или в училища на министерствата на кулутрата и спорта, агитират останалите да не отпадат

Около 600 седмокласници от Пловдивско не са подали заявления за кандидатстване в гимназия. Това е повече спрямо предишни години и прави 10% от всички завършващи основно образование 5949 ученици в областта. 

От тях 268 изобщо не се явиха на националното външно оценяване по български език, а 297 – по математика.

Големият брой на седмокласниците, които не са подали заявление, е установен още миналата седмица, преди да бъде огласено първото класиране. Още тогава от директорите е изискано в спешен порядък да изяснят кои от техните ученици не са  подали документи и в рамките на часове да предоставят справка в РУО за причините. Информацията след това е предоставена и на МОН.

Обследването установи, че в общата цифра има ученици, които са с двойки за годината и не са се явили на поправителните изпити, обясни началникът на Регионалното управление на образованието Антоанета Пакова. За други седмокласници се установило, че са извън страната. Има и такива, които ще продължат да учат в Спортното училище и в учебни заведения по изкуствата, за които не се кандидатства по системата за професионалните и профилираните паралелки. Деца със специални образователни потребности пък са насочени от комисия да кандидатстват по регламента за учениците с хронични заболявания, а не по общия ред.

Според нормативната уредба ученици, които са завършили успешно 7. клас, но не са се явили на националните изпити, също имат право да подадат документи за гимназия. При балообразуването резултатите им от тях се считат за нула точки. Дори и така обаче те могат да бъдат приети в паралелки, за които няма наплив, и да продължат образованието си.

Именно това целят усилията на експерти, директори и кметове на населени места  в Пловдивско - да убедят семействата децата да не прекъсват да учат и да подадат документи за участие в следващите класирания.  Доколко има резултат ще се види на втори тур на 20 юли. 

Опитът от предишни години показва, че голяма част от децата от списъка са с двойки за годината и не кандидатстват по тази причина. Ако вземат поправките наесен, те имат възможност да заемат останали незапълнени места.

Има обаче и такива, които не искат да продължат образованието си - с тях ще работят екипите по механизма за обхват и задържане в клас.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?