6 г. кошмар заради НОИ! Разтърсващата история на Нина

Жената с 52% намалена работоспособност живее със 140 лева на месец. От тях й удържат по 25 лв., защото не могла да докаже повторно стажа си

Жената излиза в пенсия през 2000 г. с 85 лв. пенсия за осигурителен стаж и възраст. Според разпореждането за пенсиониране към онзи момент тя е имала стаж от II категория ​- 14 г. 6 месеца и 7 дни, а от III - 7 г. 5 месеца и 23 дни, който, приравнен към втора категория труд, прави общо 20 г. 5 месеца и 23 дни.

Проблемите почнали през 2013 г. Както „Марица” писа, тогава ТП на НОИ прави инвентаризация и открива, че ги няма 240 преписки. Предприема повторно доказване на стажа на потърпевшите. През май ведомството праща писмо на Нина за ситуацията. Тя вече е с влошено здраве и моли комшия да иде да го получи. Оказва се, че няма оригиналите на документите, както и други засегнати пенсионери. Затова НОИ я кани да посочи по спомен кога къде е работила, за да изиска книжата служебно. Няколко писма се връщат непотърсени, а когато Нина прави опис по бледи спомени и го праща по пощата, от НОИ определят това като „неясно” и по телефона я приканват „подробно и четливо да опише положения от нея стаж по периоди, месторабота и длъжност”. В крайна сметка по представените от жената данни в 3 декларации НОИ  успява през 2016 г. да потвърди стаж едва 9 г. 9 месеца и 15 дни, който не дава право на пенсия. Ведомството се произнася и че тя е получавала до момента неправомерно пари и трябва да ги върне. 

Нина научава това, когато през септември на гишето за пенсиите й казват, че за нея няма пари. Отидох в НОИ да питам, а там се нахвърлиха срещу мен: „Мамите с фалшиви документи!”, разказва тя. Както „Марица” писа, в хода на проверките на НОИ са възникнали съмнения, че засегнатите пенсионери са се сдобивали неправомерно с документи за стаж от категория, която носи по-висока пенсия. В повторното доказване не са успели да потвърдят именно него. „Нищо фалшиво не съм давала. Ако беше така, защо не ми отказаха пенсия при постъпките през 1999 г.”, пита Нина. В продължение на месеци тя остава без доход. Търси адвокат. И връща лентата на живота си.

Завърших първия випуск на строителния техникум „Йорданка Николова”, разказва Нина. Майка й работела в Съвета, баща бил началник на строителството в тъй наречения Първи район.

Първоначално ме назначиха в бетоновъзел, който пращаше материали на обектите, спомня си жената. През 1965 г. по линия на Комсомола заминала за Алжир. „Бяхме 30 души, от които 3 жени. Трябваше да строим град за младежки фестивал. Но стана преврат и се върнахме след 9 месеца”, казва жената. Твърди, че този стаж, в който 1 г. се равнява на 2, не е знаела къде се води, затова и после не е успяла да го докаже повторно. „Към „Градстрой” ли беше, или към „Пътни строежи”, кой ти мисли на 19 г. за печати и документи…”, вдига рамене Нина. Понеже у дома били 3 деца, още като ученичка всяко лято работела. След Алжир спомените й минават през „Промишлен район” и оловно-цинков завод в Кърджали. После заминах за Русия, където от 1972 до 1980 г. имам трудов стаж в строителството и успоредно завърших задочно икономика, твърди Нина. Като се върнала, работила в „Народно здраве” и 1990 г. я заварила икономист на 6 болници. 

Разформироваха звеното и на 40 г. се оказа, че не мога да си намеря работа, спомня си тя. Принудила се да продава вестници по павилиони без договор. „Като поискаш нещо черно на бяло, ти сочеха вратата, а трябваше да се издържаме с мама”, споделя жената. По ирония на съдбата пътят я отвел за кратко и на длъжност, изискваща икономическо образование, в Пенсионното, на което днес дължи 30 бона. „Работих там 3 месеца, трябва да е било 1991-1992. Минаваха да записват членове за партията. Отказах и ме съкратиха”, казва Нина. 

С ходене по мъките  успяла да набави документи от част от предприятията. Твърди, че не сполучила с Виброполигона, който произвеждал панели за блоковете. Документите се пазят 50 г., а този срок вече бил изтекъл. В резултат на събраното ТП на НОИ през 2017 г. <210> отпуснало пенсия 137,17 лв. Нина пресмята, че заедно с инвалидните добавки разполага с около 171 лв. месечно. Понеже не е внесла нито лев от дълга си, през 2018 г. срещу нея е образувано изпълнително дело. Лихвата от 15 503,51 лв. вече надвишава главницата от 14 108,69 лв.

Следва запор на банкови сметки и имущество. Но се оказва, че от Нина няма какво да се вземе. Миналата година след увеличение на личната пенсия НОИ издава разпореждане всеки месец да  се удържат по 25,21 лв. за погасяване на дълга.  

Сега живее с малко над 140 лв. Сестрите ми са вдовици и не могат да ми помогнат, споделя пенсионерката. Загубила и енергийните помощи ​- понеже преди 3 г. починал вуйчо и апартаментът му, в който Нина има малък дял, бил продаден. При сделка в последните 5 г. социалните прекратяват подпомагането. По новите правила Нина вече няма право и на ортопедични обувки. Добре че е Католическата църква ​- дават ми олио, ориз, хляб. Мажа филии и ръся чубрица на циганска баница, описва менюто си жената. Вече няколко пъти става обект на набези от крадци. Предлагали да помагат, а вместо това обрали всичко, което е останало.

В миг на отчаяние Нина седнала и писала на президента да опрости дълга: „Как да си отида от този свят - да умра мъчително от студ и глад или отведнъж?”. Президентството е изискало общината да помогне в изясняването на ситуацията, чакат се данни от НОИ.

Изгубила парите от гурбета във фалиралата "Минералбанк"   

Животът поднесъл още неудачи на Нина - съпругът починал млад и останала без деца. С каквото събрала от работата в чужбина, решила да купи жилище, в което да живее с майка си. „На 6 май внесохме слестеното в долари  в „Минералбанк”, на 17 май банката фалира. А вече бях капарирала къща на 2 етажа с двор”, връща лентата жената. Загубила и капарото, и влога.  С майка тръгнали по квартири. Когато след години почнали да изплащат парите от фалита, доларът вместо 3 лв., бил 85 ст. С тези средства и като продала колата си, Нина купила една трета от кирпичената къща, в която живее сега. 

Името е сменено, за да не бъде разпозната жената и да стане обект на посегателства!

Още за скандала с изгубените пенсионни досиета - малко по-късно в Marica.bg!

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?