Следвайте ни

59 училища в Пловдивско удължават първия учебен срок

viber icon

59 училища в Пловдивска област удължават първия учебен срок. За техните ученици той няма да приключи утре, както за всички останали. С различна по места отсрочка ще е и единият ден междусрочна ваканция, който връстниците им ще ползват в сряда.

Разместването е за ученици от 1. до 6 клас от онези учебни заведения, които прекроиха графиците си още при преминаването вкупом на цялата образователна система в режим онлайн в края на ноември.  Тогава МОН даде възможност за избор на директорите  – докато учебните заведения са затворени, да занимават учениците с упражнения и проектни дейности. А задължителното учене и новите уроци да отложат за по-късно, като ще продължат и през месец юни.

Такава рокада стана възможна заедно с решението за удължаване на учебната година: с три седмици за 1.-3. клас – до 23 юни,  и с две седмици за 4.-6. клас – до 30 юни. Препоръката бе разместването да се направи там, където обхващането в обучение от разстояние в електронна среда е най-трудно или учебният процес  по този начин не е ефективен. В Пловдивска област действително е направено предимно в училища, в които преобладават децата от малцинствата, казаха от Регионалното управление на образованието. За техните ученици сега е и удължаването на първи учебен срок.

В пловдивското ОУ „Панайот Волов“ например децата от 1. до 3. клас минаха в режим проектни дейности от първия ден на затварянето на училищата - на 30 ноември, а 4.-6. клас – от 7 декември. Така сега за учениците до 3. клас вторият срок ще започне на 25 февруари, вместо на 5 февруари, а за децата от  4.-6. клас – на 18 февруари. В седмиците с тъй нарачените проектни дейности там са предоставяни интегрирани работни листове със задачи по различни учебни дисциплини, за да се упражнява вече взет материал, без да се преподава нов.

Целта на привеждането в действие на тези решения, които създават повече трудности в организацията на учебния процес, приключването на срока и годината, е да се отложат задължителните занимания и уроците за нови знания - за време, когато ще е по-голяма вероятността да се проведат присъствено.

Към проектни дейности преди коледната ваканция  и активно учене до по-късно през юни се ориентираха и други училища, в които сега има удължаване на първия учебен срок. Сред пловдивските са СУ „Найден Геров“, ОУ „Йордан Йовков“, НУ „Кирил Нектариев“. И учебни заведения в областта с повече деца от малцинствата са приложили новия модел - в Болярци, Чешнегирово, Белозем, Бяла река, Триводици, Съединение, Паничери, ОУ „Христо Смирненски“ в Раковски и др. 

По данни на МОН в цялата страна училищата, които удължават първия учебен срок, тъй като са заместили част от редовните занятия с упражнения и проектни дейности, са 313.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?