Следвайте ни

571 деца останаха без място в детска градина на първи тур в Пловдив

Това е със 130 повече от неприетите на първо класиране миналата година, заради дефицита готвят предложение до Общинския съвет за увеличаване на лимита в групите

viber icon

571 деца не са приети в детските градини в Пловдив на първо класиране, което излезе днес и е основното за малчуганите, които тази година навършват 3 г. и ще постъпят в първа група наесен.

Така извън списъците се оказват даже повече деца от миналата пролет, когато неприетите на първи тур бяха 441, а дефицитът наложи драстично раздуване на групите. Тогава с решение на Общинския съвет лимитът достигна чак 30 малчугани в група, а това предизвика ропот  и от родители, и от педагози – заради по-трудното обгрижване.

И сега се очаква на второ класиране учебните заведения да обявят допълнителни места в рамките на капацитета си, казаха от общинския отдел „Образование“.

Същевременно Община Пловдив отново ще изготви предложение до Общинския съвет  за разрешаване на допълнителни места, така че да има места за всички кандидатстващи. 

Заедно с незаетите от първо класиране места, общият брой на очакваните за второ класиране свободни бройки ще е над 700, твърдят оттам, като уверяват, че по този начин ще бъдат осигурени места за всички деца, желаещи прием в детските градини.

Картината към момента

За обявените 2043 свободни места на първо класиране се бореха  2456 деца, родени през 2018 г. Така още на старта хлапетата са повече от местата.

Важно е да се отбележи, че бройките към момента са определени при актуалния норматив от 23 малчугани в група, като в учабни заведения с ограничена база или блокови градини има даже групи с по 22 и 16 деца.

От всички, които са подали заявления, 1885 вече са в списъците на класираните в едно от заявените от родителите до пет желани детски заведения, като 88,1% от тях са класирани по първо желание. Те ще посещават детските градини от 15 септември в първа възрастова група. 

До 25 май родителите на класираните  трябва да представят необходимите документи в детските градини, в които са приети, за да ги запишат. Не са необходими документи за удостоверяване на критериите за адресните регистрации на децата по настоящ и постоянен адрес, тъй като проверките са автоматични.

Поради противоепидемичните мерки, свързани с разпространението на COVID-19, се препоръчва на родителите да се свържат с представители на детската градина, в която е класирано детето, за да уточнят начина на записване. Директорите ще направят необходимата организация и график, за да няма струпване.

Ако по някаква причина родителите на класираните се откажат от записване, ще могат да кандидатстват в следващото класиране с подаване на ново заявление. Вече подадените заявления на децата, които все още не са класирани, ще се прехвърлят автоматично към следващото класиране. То е на 3 юни 2021 г.

От общинския отдел „Образование“ препоръчват на родителите да се съобразят с обявените в срок до 26 май включително свободни места за следващото класиране, за да подадат заявления, отговарящи на желанията им и възможностите на детските градини.

Практиката  показва, че проблемът с недостига от една страна идва в голяма степен от притока на млади семейства към Пловдив в последните години. Втора причина е неравномерното разпределение по районите и разминаването между желанията на родителите и възможностите на мрежата от учебни заведения.

Възможните решения сега - увеличаване на лимита за брой деца в една група

За второ класиране директорите ще обявят допълнителни свободни места, съгласно максималните възможности на сградния фонд. В тази връзка Община Пловдив ще изготви предложение до Общински съвет-Пловдив за разрешаване на допълнителни места, така че да има за всички кандидатстващи. Заедно с незаетите от първо класиране места, се очаква общият им брой да е около 700.

 Родителите могат да подават заявления и в административните райони, различни от местоживеенето им, ако има удобни за тях детски заведения, в които има свободни места. Броят на местата определя шансовете им за прием, а не само броят на събраните точки.

Увеличават се кандидатстващите деца за яслените групи. В класирането взеха участие 914 деца. Обявените свободни места бяха само 22, но тенденцията е да се увеличават значително с напускането на 3-годишните, които ще постъпят в детските градини.

Важно за родителите е да следят съобщенията, които им се изпращат от системата за прием по електронните пощи, и информацията, публикувана на интернет-страницата на системата.

Решенията в дългосрочен план - строим и преустройваме 10 детски градини

Община Пловдив активно работи, за да преодолее проблема с недостига на места в общинските ясли и детски градини. В момента се изграждат и разширяват 10 детски заведения. 

Съвсем скоро ще бъде открита новата детска градина „Перуника“. Строи се нова детска градина в район „Южен“ на бул. „Ал. Стамболийски“ и се разширява „Зорница“.  На ул. „Богомил“ също напредва изграждането на нова детска градина. Изгражда се и ново крило на ДЯ „Веселушка“.  Предстои да стартира преустройството на ДГ „Каменица. 

Обявени са обществени поръчки за избор на изпълнител на нова детска градина в районите  „Тракия“ и „Южен“. Също така в момента върви избор на изпълнители за преустройството на ЦДГ "Чучулига" за обособяване на две нови групи и физкултурен салон, както и за преустройството и пристрояването на ОДЗ "Буратино" за нови 3 групи.

Тази година се очаква Община Пловдив да изгради помещения за 33 групи, което ще позволи да отвори над 800 нови места в детските градини и яслите. С това до голяма степен ще се реши текущите нужди на града от нови места в общинските детски заведения. 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

кмете

кмете

13.05.2021 | 14:24

Какво става с обещанията г-н. кмете? Колко детски градини построихте от началото на вашия мандат ? Всеки обещава докато го изберат. И вие сте същия като другите. Свалям доверието от вас

Отговори
3 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?