46

5654 четвъртокласници на малки матури в Пловдивско, риск от отпускане след 6 дни ваканция

5654 четвъртокласници от Пловдивска област се явяват утре на национално външно оценяване по български език и литература, а във вторник – по математика. Изпити ще има в 150 учебни заведения, всеки ученик е в своето.

Децата със специални образователни потребности имат право по преценка на комисията и родителите да не положат изпита заради здравословното си състояние. Голяма част са решили тъкмо това и само 24 от тях ще се явят на тестовете. В тяхна помощ са осигурени 24 консултанти.

Общо 1300 са квесторите за тазгодишната кампания в Пловдивско. В изпитните зали, в които има камери, за реда ще следят начални учители, които обаче не преподават на същите класове. Където няма видеонаблюдение, квестори са прогимназиални учители.

Няма промяна във формата на националния изпит за четвъртокласниците. Той включва аудиодиктовка, 10 въпроса с избираем отговор, задачи за четене с разбиране и отворени въпроси. Последната задача е да се състави текст с опорни думи, като в нея се преценява и креативът на децата.

Началото и на двата изпита е в 10 часа, а четвъртокласниците разполагат с 60 минути. Удължено е времето за работа само на децата със специални образователни потребности.

Организацията на изпитите за четвъртокласниците всяка година е много сложна, защото денят е учебен. Това налага прекрояване на учебната програма, разместване на класове, осигуряване на тишина от останалите ученици. По тази причина всяка година експертите от РУО отправят препоръки датите да са неучебни дни, както е с държавните зрелостни изпити и националните външни оценявания в 7. и 10 клас. 

За четвъртокласниците резултатите от изпитите са само текуща оценка и тестовете се провеждат по-скоро за обратна връзка в системата за нивото на усвояване на учебния материал и нуждата от промени в програмите.

Въпреки това всяка година изпитите стресират децата. От една страна е усилената подготовка от страна на учителите, които гонят високи резултати като добра атестация за своята работа. От другата страна са амбициите на родители, които държат на място в т. нар. елитни училища. Въпреки че според нормативната база само Математическата гимназия има право да провежда прием на състезателен принцип в 5. клас, практика е други учебни заведения да „маскират“ изпитите като състезания. Така децата са подложени на огромно натоварване – явяват се два пъти на НВО плюс още 4 теста в училището, за което се борят. Тези 6 оценки са решаващи за класирането. Така битката за прием в пети клас в някои случаи се оказва по-тежка, отколкото за гимназия. 

В гилдията се опасяват от известно отпускане и разсейване на четвъртокласниците тази година, тъй като изпитите бяха предшествани от 6 неучебни дни. След тях четвъртосласниците бяха на училище само в петък.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Депутат

Депутат

28.05.2023 | 21:45

Децата са стресирани от учителите. Обяснено им е че ако не изкарат високи резултати може да останат да повтарят

Отговори
2 1
Родител

Родител

28.05.2023 | 16:25

Стрес за учениците са тези ненужни изпити, НВО, матури и всички еднократни оценявания!

Отговори
6 0
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

28.05.2023 | 11:27

У спехи Деца

Отговори
3 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?