Следвайте ни

51 кандидати за директорските конкурси, четирима отпаднаха

Шефът на столипиновското „Найден Геров“ и бивш зам.-кмет на „Източен“ Емил Начев влиза в битката за Хуманитарната

viber icon

51 кандидати са допуснати до битката за директорския пост в 31 училища в Пловдивска област след първото отсяване по документи. Сред тях са настоящи школски шефове, които искат да сменят училището, временно изпълняващи с амбиция да станат титуляри, заместници, преподаватели и дори експерт от Регионалното управление на образованието. 

Срокът за подаване на документи изтече на 13 юли, а списъкът на продължаващите след първото сито бе обявен днес.

Четирима не са допуснати, тъй като не отговарят на всички изисквания. Условията са висше образование със степен магистър  и поне 5 г. педагогически стаж. Трябва да са български граждани, неосъждани или  лишавани от право да упражняват професията, да не страдат от заболявания или отклонения, застрашаващи здравето на децата. Не се допускат и кандидати, които са били дисциплинарно уволнявани.

Битката за Националната търговска гимназия вероятно ще е сред най-оспорваните надпревари след пенсионирането на директорката Славейка Иванова. Сред конкурентите за елитното училище са настоящата зам.-директорка  и дългогодишен преподавател по информационни технологии Мариана Филипова,  учителят по история в школото Михаил Крантов, преподавателят по английски от ЕГ „Пловдив“ Георги Джумайов, зам.-шефката на ОУ „Гео Милев“ в Белозем Татяна Димитрова-Славова. 

В надпреварата за Хуманитарната гимназия след пенсионирането на дългогодишната директорка там Соня Киркова пък се впуска директорът на СУ „Найден Геров“ в „Столипиново“ и бивш зам.-кмет на район „Източен“ - Емил Начев. Той е подал документи още за СУ „Пейо Яворов“, което иска да оглави и досегашната зам.-директорка там Мирена Попова. Сред училищата, за които Начев се бори, са също СУ „Паисий Хилендарски“ и СУ „Димитър Матевски“. За тракийското  съперници са му временно изпълняваща длъжността Мариана Златанска и учителката по история Елена Бижева.

Сред действащите директори, които искат да сменят училището, са още  Ваня Крайчева от ОУ „Христо Ботев“ в Брестовица и Пенчо Токучев – шеф на СУ „Христо Ботев“ в Баните, който се явява всеки път на конкурсите за пловдивски училища, но без успех.

Друг действащ в момента школски шеф е Михаил Казанджиев – на ПГКИТ „Проф. д-р Иван Богоров“, който по неофициална информация играе и за Търговската. Директорката на СУ „Стоян Михайловски“ Тинка Балабанова за втори път ще се доказва, за да получи доверие да ръководи школото. Сега е временно изпълняваща, след като участва и на предишния конкурс, в който обаче не бе излъчен титуляр за учебното заведение.

В списъка на допуснатите до конкурсите е и експертът по физическо възпитание и спорт от РУО и бивш шеф на Спортното училище Любен Жилков, както и зам.-шефката на Математическата Ирина Душкова, която не успя да се пребори за директорския стол там срещу Веселина Карапеева.

Има и действащи учители, които искат да сменят позицията – Марияна Найденова от ОУ „Алеко Константинов“, Детелина Милкотева от СУ „Св. Климент Охридски“, Зорница Пранджева от ОУ „Екзарх Антим I“.

Желаещите трябва да познават 44 основни нормативни актове, чийто списък изрично бе посочен от РУО при обявяването на конкурсите. 

Надпреварата е в три тура. След отсяването по документи, на 27 юли допуснатите до втория кръг  ще държат писмен тест за установяване на компетентностите им, в който решават и конкретни казуси. Последният етап е интервю пред комисия, в която има и представител на Обществения съвет на училището. Очаква се маратонът от събеседванията за отделните учебни заведения да стартира в началото на август, като за всяко присъства и представител на Обществения съвет.

Училищата с конкурси:

В Пловдив конкурси са обявени за знаковите  Хуманитарна и Национална търговска гимназия. Останалите са ПГ по кожени изделия и текстил „Д-р Иван Богоров“, НУ „Климент Охридски“, ОУ „Драган Манчов“, ОУ „Стоян Михайловски“, ОУ „Панайот Волов“, СУ „Паисий Хилендарски“, СУ „Димитър Матевски“, СУ „Пейо Яворов“,  ПГ по туризъм „Проф. Асен Златаров“.

Освен за 11-те училища под тепетата, конкурси са обявени и за още 20 в областта. Това са: ОУ „Панайот Волов“ – Асеновград, ОУ „Проф. Асен Златаров“ – с. Боянци, ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ – с. Стрелци, ОУ „Отец Паисий“ – с. Песнопой, ОУ „Неофит Рилски“ – с. Баня, СУ „Христо Проданов“  и ПГ по жп транспорт „Хр. Смирненски“ в Карлово, СУ „Отец Паисий“  и ПГ по селско стопанство в Куклен, СУ „Христо Ботев“ – Лъки, ОУ „Георги Бенковски“ – с. Бенковски,  ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ – с. Войводиново, ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ – с. Костиево, ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ – с. Дълбок извор, ОУ „Гео Милев“ – с. Белозем,  ОУ „Петър Берон“ – с. Чалъкови, ОУ „Христо Ботев“ – с. Крумово, ОУ „Неофит Рилски“ – с. Ягодово, ОУ „Христо Ботев“ – с. Йоаким Груево, ОУ „Васил Левски“ – Хисаря.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Дидо

Дидо

20.07.2020 | 01:24

Икономически изгодно ли е в Пловдив да се запазват училища с под 150 ученика!? Какво е мнението на РИО и Общината!? Едни се претъпкват с ученици, а в други по около 10 деца в клас!Защо?

Отговори
0 0
ПЕНЧО

ПЕНЧО

16.07.2020 | 18:35

Как така Киркова ще провежда конкурси за директори като тя самата стана началник на РИО без конкурс.Това е АКО-АдминистративноКомандното Образование на Киркова и ГЕРБ.

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?