Следвайте ни

5000 евро стипендия за млади жени в науката

Млади учени могат да кандидатстват със свои проекти за националните стипендии „За жените в науката”. Крайният срок за подаване на документите е 31 март. Трите призьорки ще получат по 5000 евро, за да реализират разработките си, като условието е това да стане в България. Дамите трябва да са на възраст до 35 г., докторанти или с вече присъдена докторска степен в областта на природните науки. 

Програмата „За жените в науката” се реализира от „ L\'Oréal” и ЮНЕСКО, а целта е промотиране и подкрепа на дами, които чрез работата си допринасят за преодоляване на предизвикателства. 

Проектът стартира през 1998 г., като това са първите в света награди за жени-изследователки. В годините е създадена мрежа на международно, регионално и национално ниво със съответните стипендиантски програми. Всяка година се отличават по 5 най-прогресивни жени-учени в света, като стипендията на това ниво е 100 000 щатски долара - признание за техните революционни постижения. Носителките са на върха в своята изследователска сфера. 

Изтъкнати учени от цял свят са поканени да кандидатстват, а международно жури от прочути учени, председателствано от носители на Нобелова награда, прави окончателния подбор. Идеята е лауреатите да продължат изследователската си работа, но и да станат пример и да насърчават и следващи генерации млади жени с интереси в науката. 

Миналата година на национално ниво стипендии получиха д-р Магдалена Баймакова, д-р Мира Бивас и д-р Мирослава Недялкова - за иновативни научни идеи в сферата на медицина, математиката и химията.

Елица Кандева

Редактор-репортер екип „общество“

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?