Следвайте ни

44 иновативни училища в Пловдивско: 8 нови, три губят статута

viber icon

44 училища от Пловдивска област ще са със статут иновативни през предстоящата учебна година, ако предложението на МОН бъде одобрено от Министерски съвет след края на общественото обсъждане, което изтича на 8 август. Миналата учебна година бяха 39. Сега отпадат 3 от тях – пловдивските ОУ „Алеко Константинов” и ОУ „Пенчо Славейков”, както и ОУ „Св. св. Кирил и Методий” в село Труд. Присъединяват се обаче 8 нови.

След като комисията в МОН е огледала проектите, в цялата страна иновативните учебни заведения стават общо 507,  като 31 от предложенията не са класирани, някои са били гледани и повторно на арбитраж. Миналата учебна година броят им в цяла България беше 395, като предлагат нови решения по отношение на учебната среда, организацията на обучението и методите на преподаване 

Пловдивска област е в челната тройка по брой иновативни училища, първенството води София-град с 91, следван от Бургас – с 51.

Сред новите иновативни училища в Пловдивско е ОУ ”Св. св. Кирил и Методий” в Чешнегирово. Там децата от начален курс ще работят с мисловни карти. Такива от тази учебна година използва и пловдивското НУ „Св. Климент Охридски”. Най-общо приложението им се свързва с изграждане на асоциации, чрез които се учи по-лесно и нагледно. Например в средата на бял картон се записва съществително име. После децата получават задача да напишат няколко с дадена начална буква, а след това  – в определен род и число, докато се получи корона на дърво. Избягвайки фронталния метод и вмъквайки игрови елемент, така в Чешнегирово ще  повишават мотивацията за участие в учебния процес на ромчетата.

СУ „Братя Миладинови” в Пловдив пък залага на ранно обучение по английски в 5. клас, обвързано с работа в дигитална среда в две платформи.  

ОУ „Петър Берон” въвежда чуждия език още от 1. клас, като освен разширената подготовка, ще има и по 2 часа седмично допълнителни занимания, заедно с извънкласни форми по програмиране, изкуства и спорт.

На облачните технологии, добавена и виртуална реалност в клас набляга и СУ „Любен Каравелов”, което вече си има и 3D принтер.

Иновативни стават още ОУ „Проф. д-р Асен Златаров” в асеновградското село Боянци, ОУ „Дядо Иван Арабаджията” в Царацово, ОУ „Петър Бонев” в Перущица, ОУ „Георги Сава Раковски” в Болярци, община Садово.

Иновациите така и не се обвързаха с финансова подкрепа

3-годишният срок на иновацията в ОУ „Алеко Константинов” изтече  в края на тази учебна година и това е причината школото да излезе от списъка на иновативните. То бе сред тях с методите си на преподаване, включително по техниките за творческо писане на Джани Родари.

Не подновихме постъпките за статута, защото така и не се случи първоначално обявеното намерение за обвързване на иновативните практики с финансиране, каза директорът Красимир Ангелов. И увери, че школото остава иновативно в подхода си си, макар и да не е официално такова по документи. 

В гилдията се коментира и нуждата от по-прецизен подбор на учебните заведения, които получават статута. Масовото му присъждане обезсмисля идеята да се открояват истинските новатори. Още повече, че преди 3 г. много от настоящите иновативни учебни заведения станаха такива с въвеждането на облачните технологии и работа в Гугъл класруум, а  след дистанционното обучение заради коронавируса всички вече са във виртуалните класни стаи, макар и с различен успех.

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

КОЙ ЩЕ СИ ПРЕЖАЛИ ДЕТЕТО?

КОЙ ЩЕ СИ ПРЕЖАЛИ ДЕТЕТО?

29.07.2020 | 16:54

МЕНТЕ-СОРИто Чичовото хитрува да си запази кокала в общинската заплатаджийница. Цял свят наесен остава със ЗАТВОРЕНИ УЧИЛИЩА понеже Вирусът е смъртоносен и никой не му знае цаката - само пневмониите съпътстващи донякъде ги облекчават. Някои оздравяват, някои го карат на крак, но за ЛЕЧЕНИЕ дума не става. Кой ще си прати детето да се сгъчка с вирусоносители?

Отговори
2 0
ХАРВАРД ЗАТВОРИ КЕПЕНЦИТЕ

ХАРВАРД ЗАТВОРИ КЕПЕНЦИТЕ

29.07.2020 | 16:48

ЦЯЛОТО КУДКУДЯКАНЕ НЕ ОТЧИТА ПАНДЕМИЯТА.. ЕЛИТНИТЕ, АМА НАЙ-ЕЛИТНИТЕ СВЕТОВНИ МАГНАУРИ ЗАТВОРИХА КЕПЕНЦИТЕ И НЯМА ДА ИМАТ ОЧНИ ЗАНИМАНИЯ НАЕСЕН, САМО ОНЛАЙН. КОЕТО ПЪК КАРА КАНДИДАТСТУДЕНТИТЕ ДА СЕ ЗАМИСЛЯТ ДАЛИ СИ СТРУВА РАЗНОСКАТА, ИЛИ ДА ПООТЛОЖАТ. ГОДИНА-ТРИ ... ПРОФЕСОРЯТА ША СИ КЛЬОПАТ ...СПЕСТЯВАНИЯТА ДОТОГАВА. ХАРД ЛАЙФ!

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?