Следвайте ни

42% с двойки и тройки на изпита по български в ПУ

Проверяващите писаха само една кръгла шестица, пълно безсилие в тезата и аргументацията в есетата на тема „Истината е сила“

viber icon

Над една четвърт от явилите се на изпита по български език в Пловдивския университет са скъсани. Тази година двойките са 146, което прави 26, 21% от всички 557 човека, които държаха изпита. Има само една пълна шестица и още 33 отлични бележки - около 6%.

Миналата година двойки получиха 30 на сто от кандидат-студентите. Трудно обаче може да се направи сравнение заради различната ситуация, в която се проведе най-масовият изпит в ПУ „Паисий Хилендарски“. От една страна, в предишните кампании имаше и предварителна дата, на която традиционно се явяваха по-подготвените. Тази година тя отпадна заради ограничителните мерки около пандемията от коронавирус. Различен е и профилът на кандидат-студента на единствения, редовен изпит, в настоящата кампания. На него вече ги няма кандидатите за специалност „Право“, които обикновено са сред тези с най-добри познания.

Най-силно отсъствието им се е усетило при оценяването на есетата на тема „Истината е сила“. Банални тези, слаба аргументация и липса на всякакви препратки – така обобщава картината председателят на комисията доц. Теофана Гайдарова. 

Най-често кандидатите са защитавали тезата, че трябва да се казва истината и да се стои зад нея, но има и ситуации в живота, които налагат тя да се спести. Оттук нататък обаче няма оригинални паралели и открояващ се стил на аргументация. Никой не се е сетил дори за благородната лъжа на Моканина от изучавания материал по литература, казва доц. Гайдарова. Посредственото представяне вече не ражда дори кандидатстудентски „бисери“.

Някои от писмените работи са на такова ниво, че проверяващите останали изумени как изобщо авторите им са завършили средно образование.

В първата и втората задача кандидат-студентите трябваше да препишат дадени текстове, като отстранят правописни и пунктуационни грешки, а третата изискваше създаване на авторски текст.

Комисията се натъкнала на изобилие от фонетични и граматически грешки, масови при бройната форма на числителните. До такава степен не се владеят нормите, че е странно как тези младежи имат самочувствие и амбиция за висше образование, казват от комисията. Статистиката показва, че общо 42% от явилите се са показали знания за двойка или тройка.

Проверяващите са писали среден 89 пъти, което прави 16% от всички изпитни работи. Най-масовата оценка е четворката, която са заслужили 155 кандидат-студенти (28%). Много добър имат 133-ма от явилите се – 24 на сто.

Някои от кандидат-студентите се явиха на изпита по български в ПУ с идеята да си повишат оценките от матурата, като оцениха формата като по-лесен от теста на държавния зрелостен изпит. 

Преобладаващата част от кандидатстващите в ПУ обаче се борят за място сред първокурсниците само с оценка от матура – 3406. В изпитната сесия от 28 юни до 2 юли се включиха  общо 2786 човека. От 102 специалности във висшето училище вече само в 7 се изисква задължително приемен изпит. Такава е тенденцията и в другите висши училища у нас.

Снимки: Атанас Кънев

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Националист

Националист

05.07.2020 | 15:28

Оценяването на даден човек на тема -ЕСЕ- е нож с две остриета.Тук говорим за размисъл върху дадено нещо.Ако аз ви кажа че ДНЕШНИЯ ден е много хубав и да напишете есе за това--10 човека ще напишат 10 различни неща спрямо собствените си нагласи,психика,преживявания и настроение.За едни е хубав за други лош.Да оцениш творчество примерно на Въпцаров или Гео милев също е различно.За доцент Гайдарова може да са велики писатели,.Но за Мен са Българофоби,действали срещу българската държава КОМУНИСТИ,а Милев дори е Г.Е.Й освен комунист..Как да възхвалявам творчество на хора които са действали ДЕСТРУКТИВНО към собствения си народ и държава--??? Давам пример просто.Не може да оценяш ЕСЕ спрямо Самия себе си.Това е НЕЛОГИЧНО и не дава ясна оценка и обективност за знанията и разсъжденията на дадения Ученик..Четем г.л.у.п.а.в.а.. статия на г.л.у.п.а.в. човек взел г.л.у.п.а.в.о. интервю без критика и анализ от някоя г.л.у.п.а.в..а доцентка направена такава от някой друг г.л.у.п.а.к. като нея.

Отговори
6 2
Мильо

Мильо

06.07.2020 | 14:56

Ти не си националист, ти си к.ретен! А всъщност ти си г.е.я, защото Гео Милев е загубил окото си и просто ти не си на нивото му/им, за да даваш оценка!

Отговори
0 0
До ЕЛИЦА  КАНДЕВА

До ЕЛИЦА КАНДЕВА

05.07.2020 | 15:19

Госпожо Кандева много бих искал да прочета-видя във вашата статия зададени въпроси от ВАША страна към тези така наречени Ректори,доценти,професори и най вече към въпросната Теофана Гайдарова.Прави ми впечетление,че въпросната обяснява едва ли не колко са Т.Ъ.П.И кандидат студентите как нямало мисъл в есето как видиш ли имало СЛАБИ АРГУМЕНТИ,БАНАЛНИ ТЕЗИ И ЛИПСА НА ДАДЕНИ ПРЕПРАТКИ КЪМ ВЪПРОСНОТО ЕСЕ ====ИСТИНАТА Е СИЛА..Нещо повече--въпросната се осмелява да обяснява ,че видиш ли дори липсвало обяснение за някаква БЛАГОРОДНА ЛЪЖА на Моканина..Демек явно въпросната Теофана иска да ни обясни че имало БЛАГОРОДНА лъжа----Не...НЯМА ТАКОВА НЕЩО КАТО БЛАГОРОДНА ЛЪЖА--лъжата си е лъжа и тя е Ш.И..Б.А.Н.А ЛЪЖА..лъжата е ш.и..б.а.н.а..и да обясни тази Теофана какво иска да каже с липсата на аргументи и баналните тези..??Какво по дяволите иска да каже ? Нека да се аргументира..ЗАЩОТО МОЖЕ И САМАТА ТЯ ДА ПОЛУЧИ СЪЩО ---ДВОЙКА----!!!!.Колкото до кандидат студентите--всички знаем че ОБРАЗОВАТЕЛНАТА СИСТЕМА в БГ е пълен ЛЕШ и Б.О.К.Л.У..К...Ние нямаме нужното ниво,но за това не са виновни учениците,а ей такива като ТЕОФАНА..И не да ми обяснява колко са зле учениците,а да вземат тя и МОН и всички от Системата нещо адекватно да направят в тоя живот и да вдигнат малко нивото--ЗАЩОТО РИБАТА СЕ ВМИРИСВА ОТ КЪМ ГЛАВАТА ДРАГИ ГОСПОДА..Не случайно имаме такива умни български поговорки...И не да ми плюят учениците,а да видят те самите доценти,професори,ректори какви каши са забъркали и как държат образованието в БГ на ниско мизерно ниво

Отговори
2 1
Ковидчо:

Ковидчо:

05.07.2020 | 14:27

Още малко остава до изпълнението на една от целите на "прехода" - тоталното опростачване на електоралното стадо!

Отговори
5 2
555

555

05.07.2020 | 12:24

Да не повярваш!

Отговори
3 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?