Следвайте ни

41 университета приемат с оценка от матура

Само 11 вуза в България запазват задължителните изпити на входа

viber icon

Оценките от матурите по български език и литература, математика, история и цивилизации, география и икономика, биология и здравно образование, химия и опазване на околната среда, чужд език и по някои от останалите предмети ще могат да се използват за вход в 41 висши училища за учебната 2021-2022 година. На практика само 11 университета запазват задължителни приемни изпити на входа. 

Тенденцията за признаване на резултатите от държавни зрелостни изпити се запазва и задълбочава. В кампанията миналата година с бележка от матура се влизаше в 38 университета у нас, въпреки че от изпитните варианти на изхода на гимназията тогава отпаднаха цели автори - заради принудителното онлайн обучение по време на пандемия. 

Сега в учебни заведения, които предлагат подготовка по повече професионални направления, с оценката по български и литература може да се кандидатства за над 20 специалности. Такива са Софийският университет "Св. Климент Охридски", Великотърновският "Св. св. Кирил и Методий", Пловдивският "Паисий Хилендарски", Русенският "Ангел Кънчев", Тракийският университет в Стара Загора, Шуменският "Епископ Константин Преславски" и Югозападният "Неофит Рилски" в Благоевград. 

Оценките от зрелостни изпити важат за всички специалности в УНСС. В Стопанската академия "Димитър А. Ценов" в Свищов с резултати от всички матури отново ще може да се кандидатства за всички специалности на академията. В Химикотехнологичния и металургичен университет в София зрелостниците ще могат да кандидатстват за 22 различни специалности с резултатите от изпитите по химия и опазване на околната среда, математика, физика и астрономия и български език и литература. 

Техническите университети във Варна, Габрово и в София също ще приемат студенти с оценките от матурите по български език и литература, по математика и по физика и астрономия в повечето си специалности. 

В Националната музикална академия в София от тази година ще се приема с ДЗИ или с изпит по теория и практика на професията за квалификация в училищата по изкуства за определени специалности. В Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив също има специалности, в които ще може да се кандидатства с оценка от ДЗИ по професия, но там запазват и приемните изпити като равностоен вариант.

В Националната спортна академия (НСА) ще приемат с оценка от ДЗИ в специалности "Спорт", "Физическо възпитание" и "Кинезитерапия".

С матура ще се влиза и в Академията на МВР за някои специалности, по които обучението е задочно.

Няма да може да се кандидатства само с резултатите от ДЗИ в останалите 11 от 52 акредитирани висши училища. Сред тях са НАТФИЗ, НБУ, НХА, Военна академия "Георги С. Раковски", както и по военните специалности във военните училища във Велико Търново и Долна Митрополия.

Същата е ситуацията и с медицинските университети. Частично оценките от държавните зрелостни изпити по биология ще се използват при формиране на състезателния бал при специалностите "Здравен мениджмънт" "Логопедия" и "Медицински оптик" в Медицинския университет във Варна. В МУ в Плевен в балообразуването с определен коефициент ще участва оценката по биология от матурата, но не за всички специалности.

Информация за признаване на резултатите от държавните зрелостни изпити за кандидатстудентската кампания 2021 година в акредитираните държавни и частни висши училища е публикувана на страницата на МОН по висши училища и по специалности, като начините на балообразуване се определят от съответното висше училище.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?