49

4 училища минават онлайн заради болни деца и учители

Четири училища от Пловдивска област минават към обучение от разстояние в електронна среда заради големия брой ученици и учители с потвърдени тестове за кооронавирус. Това са пловдивските СУ „Патриарх Евтимий“и ОУ "Княз Александър I", карловското СУ „Васил Левски“ и ОУ „Христо Смирненски“ в Раковски. Превключването е за учениците от 5. клас нагоре и е в сила още от днес. Засега децата от начален етап остават в класните стаи.  Ситуацията се следи ежедневно и при нужда те също ще преминат онлайн.

Работихме до късно снощи заради множество сигнали от директори, каза началникът на Регионалното управление на образованието в Пловдив Антоанета Пакова.  От РЗИ са направили анализ, който е изпратен до РУО. Било е изпратено  и предложение до Министерството на образованието и науката, за да бъде издадена заповед от министър Николай Денков.

В момента в Регионалното управление на образованието се обсъжда ситуацията и в други учебни заведения, които се приближават до критична ситуация. През деня предстоят и допълнителни консултации с РЗИ.

В момента в СУ „Патриарх Евтимий“ отсъстват 43 ученици и 19 учители, а в ОУ „Княз Александър I“ – 38 деца и 20 преподаватели. Отсъстващите възпитаници на СУ “Васил Левски“ в Карлово са 49 , а педагозите – 29.

Общо 991 ученици от Пловдивска област са с потвърден тест за коронавирус, което е 1,89% от общия брой на обучаващите се в областта. 10 на сто са отсъстващите педагогически специалисти.

Както "Марица" писа, само при тестването в училищата този понеделник  бяха установени стотици положителни проби, от които в лаборатория бяха потвърдени резултатите на 130 ученици с коронавирус.  С положителни тестове бяха също 37 педагози и 13 непедагогически специалисти. Това е над 2,5 пъти повече спрямо тестването предната седмица и над 10 пъти повече в сравнение с първото изследване след ваканцията на 4 януари.

Расте процентът на заболели в общините Пловдив, Куклен и „Родопи“.

РУО и РЗИ ще събират ежедневно данни да болни и карантинирани. Според указанията от МОН и здравните власти няма да се прекъсва учебен процес там, където няма реални основания, и децата от начален етап ще се задържат максимално присъствено в рамките на разумните граници.

 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Припомняне

Припомняне

20.01.2022 | 14:02

Кирчо не каза ли, че учелищата последни ще затварят/барат?

Отговори
2 1
Припомняне

Припомняне

20.01.2022 | 14:02

училищата*

Отговори
2 0
Срокът свършва

Срокът свършва

20.01.2022 | 10:35

Те са оформени

Отговори
7 0
А кога

А кога

20.01.2022 | 09:27

ще се оформят оценките?

Отговори
1 9

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?