49

4 нови матури за зрелостниците в Пловдивско

Над половината възпитаници на професионални гимназии избраха дипломна работа за държавния изпит за професионална квалификация

Зрелостници от Пловдивска област ще се явяват тази година за първи път на 4 нови матури – по предприемачество, информационни технологии, информатика и музика. Новост сред предметите за задължителния държавен изпит по избираема дисциплина е изобразителното изкуство, но за него няма желаещи от областта. 

До новите държавни изпити се стига, тъй като тази година завършва първият випуск зрелостници, които в 11. клас избираха профилиращи предмети по новия закон. По един от тях трябва да им е втората задължителна матура по избираем предмет, вместо да посочват сред всички общообразователни като досега.

По данни на Регионалното управление на образованието заявления да се явят на държавните зрелостни изпити тази година са подали общо 4192 човека – тазгодишните зрелостници и завършили минали години.

Задължителната за всички абитуриенти матура по български език и литература на 18 май трябва да положат 4128 желаещи.

Завършващите тази година ще се явят на 20 май на втора задължителна матура по избираем предмет измежду профилиращите, определени в 11. клас.

Най-масов се очертава отново изпитът по английски език, за който са подали заявления 1033-ма зрелостници. За него, както и по другите чужди езици, ще има няколко варианта – според това колко интензивно е бил изучаван езикът. Нивата на трудност на зрелостния изпит съотвестват на Общоевропейската езикова рамка.

Новата система драстично намалява желаещите да държат матура по биология като профилиращ предмет – 174. До момента тя  бе сред най-предпочитаните като общообразователен. На география и икономика искат да се явят 106, на математика – 99. За италиански език заявления са подали 49, за испански – 44, за философски цикъл – 42, за френски – 40, за химия и опазване на околната среда - 34, за руски – 32. За първи път няма нито един желаещ за физика.

Новият зрелостен изпит по предприемачество, където това е било профилиращ предмет, ще положат 87 абитуриенти, а по информационни технологии – 81. На матура по информатика пък се очакват 9 зрелостници, по музика са само трима. Нито един не е избрал  изобразително изкуство.

Завършващите професионални гимназии ще държат задължителната матура по български, а втората вече им е държавният изпит по теория и практика за професионална квалификация, без да имат право да избират матура от общообразователните предмети.

Матурата по професията пък ще се провежда в 3 нови формата. На 20 май общо 953-ма възпитаници на професионални гимназии от областта ще се явят на теоретичен държавен изпит по двата формата – с тест или разработване на изпитна тема. Същия ден е защитата по теория на 1066, които са предпочели да завършат с дипломен проект. Училищата правят график за практическата част според спецификите на професиите.

Завършилите предишни години ще се явят на матура по български език и литература заедно с настоящите абитуриенти на 18 май. Ако искат да положат втори държавен изпит по избираем предмет, той обаче няма да е на датата 20 май заедно с настоящите зрелостници. Причината е, че тогава ще има матури само по техните профилиращи предмети. Така завършилите по-рано ще държат втората си матура на датите за матури по желание, като ще им се зачита като втора задължителна матура.

За допълнителните държавни изпити по желание има заявени и профилиращи и общообразователни предмети. От профилираната подготовка матури по избор ще има за общо 21 човека: 12 по математика, 6 по английски и по , по биология, физика и философски цикъл.

Желаещите за общообразователните пък са 299: 96 по математика, 63 по английски, 61 по биология, 30 по география и икономика, 29 по философски цикъл, 8 по история, 5 по физика, 3 по химия, 3 по информационни технологии, 1 по руски език.

Шестима зрелостници от Пловдивско ще се явят на максимално допустимия брой матури – 4 – двете задължителни и две допълнителни по тяхно желание.

Предстои да бъде направен графикът за провеждане на матурите. Както "Марица" писа, тази година част от тях може да са следобед. Само зрелостният изпит по български език и литература ще е само сутринта.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?