1939

3946 зрелостници от Пловдивско на матура днес по новия формат

В цялата Пловдивска област днес в изпитните зали на държавния зрелостен изпит по български език и литература трябва да влязат 3946 зрелостници. Други 182-ма не бяха допуснати, тъй като имат двойка за годината и не са взели поправителния изпит.

Випуск 2022 и подалите заявления, които са завършили предишни години, ще  държат изпита  по нов формат, като в изпитните варианти са включени 27 вместо 97 изучавани произведения.

Това обаче не прави изпита по лек, защото са по-малко въпросите с избираем отговор и само справянето с тях вече не е достатъчно за тройка. 

За първи път зрелостниците ще избират между две различни теми в зависимост от това дали ще пишат есе или интерпретативно съчинение на последната задача. Съчинението ще бъде по проблем от една или няколко творби на изучавани автори. Формулировката за есе ще включва житейски проблем, залегнал в едно или в няколко литературни произведения, или такъв, който не е обвързан с художествен текст.

Общият брой на въпросите остава 41. С избираем отговор вече са само 22 от тях – с 8 по-малко от миналата година. 16 са задачите с кратък свободен отговор. Други две ще са за създаване на текст в рамките на четири-пет изречения.

И през тази година максималният брой точки на матурата  е 100. Съчинението или есето ще носят най-много 30 т., а затворените въпроси – 22 т. Изпитът се смята за издържан при минимум 30 т., които носят оценка „Среден (3)“. Досега за това бяха необходими 23 т., които можеха да се съберат от въпросите с избираем отговор.

Изпитният вариант по традиция се тегли в 5,30 ч. сутринта в МОН в присъствието на журналисти.

 

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?