Следвайте ни

345 седмокласници остават неприети на втори тур

В новия профил „Природни науки“ в Хуманитарната се влиза с по-висок бал, отколкото в най-желаната паралелка в цялата област – в същото школо с английски

viber icon

345 седмокласници остават без място в гимназия и след излязлото вчера второ класиране. От тях 257 са от област Пловдив, 88 са от други области, като са кандидатствали за наши училища.

Статистиката при второто въртене показва, че 3776 ученици от 5010 класирани на първи етап са се записали.  Други 180 от приетите миналия път нито са се записали, нито са подали заявление за следващ тур, което значи, че губят мястото. Предполага се, че това са седмокласници от други области, които са приети там. Основно тези места са преразпределени на следващато въртене.

От участвалите в него 773 ученици остават на същото място. Но 281 са успели да се изкачат до по-предно желание, като 94 от тях вече са приети по първото им предпочитание.  На второ класиране са приети и 76 ученици, които останаха извън списъците на първи тур. 

В този етап участваха общо 1054 ученици, плюс 421 некласирани на първи тур, за които документите се прехвърлиха автоматично. Това прави общо 1475 седмокласници. От тях 1130 са класираните на втори етап в 51 от общо 69 училища с държавен прием в 8. клас. От приетите 1090 са от област Пловдив, 40 - от други области.

В Пловдив тази година няма нито една паралелка, която да е изцяло запълнена още на първо класиране, навсякъде са останали единични свободни места. Всички приети са се записали обаче в паралелките по "Икономическо и информационно осигуряване"  и по "Туристическа анимация" в СУ "Проф. Асен Златаров" в Първомай, както и в ПГ "Петър Парчевич" в Раковски и в професионалната гимназия в Сопот.

Под тепетата на второ класиране е попълнено последното място в „Системно програмиране“ в Математическата, където списъкът на приетите приключва на бал 451. В „Компютърна графика“ също има само един новоприет – с 455.

„Икономика и мениджмънт“ в Националната търговска гимназия е другата паралелка, където движението е само с един новоприет – с резултат 411,5. Още само едно момиче намира място и в английската паралелка в ЕГ „Иван Вазов“ – то е с бал 434, 5.

 В новата паралелка на Хуманитарната – „Природни науки“ с английски, която ще е на мястото на френската паралелка, новоприетите са с балове между 475, 25 и 401. Това са по-високи резултати даже от постиженията на приетите в най-желаната паралелка в цялата кампания  в Пловдивско – в същото училище, по хуманитарни науки с английски, където списъкът сега приключва на бал 399,25 при момичетата и 378,25 при момчетата.

В ЕГ „Пловдив“ новите класирани с английски са с постижения 463,5 – 418 за момичетата и 428-396,5 за момчетата. В немските паралелки последната жена е с 442,5, което е само половин точка разлика от миналия тур, а последният мъж – с 428,5.

ЕГ „Иван Вазов“ новоприетите момчета в английската паралелка са с балове между 434,5 и 396,5. Немската паралелка на този етап тегли чертата на бал 402,5 за мъже и 409,5 за девойки. Още по-висок е минималният бал с испански – 427,5 за момичетата.

На този етап във Френската балът за паралелка с английски пада от 425,25 на 367,25, а за френски – от 415,75 на 320, 25.

След като приключи записването след втори тур, на 26 и 27 юли предстои подаването на документи за участие в трето класиране. За него кандидатите вече могат да пренареждат желания, но трябва добре да го обмислят, защото рискуват, ако не бъдат приети, да изгубят мястото, на което са били класирани на втори тур. За да подадат наново документи, трябва да ги изтеглят от това школо.

Третото класиране ще е ясно на 29 юли. С него приключва централизираният прием, а останалите неприети ще кандидатстват директно в учебните заведения, където има незаети бройки.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?