71

3300 първолачета в Пловдив, тръгва пилотно обучение със забавни мисии

Около 300 украинчета ще посещават детски градини и училища под тепетата

Около 3300 първолачета влизат днес за първи път в класните стаи в Пловдив. Това е с около 100 деца повече спрямо миналата есен, сочат данните на общинския отдел "Образование". В общинските училища са записани 3230 първокласници, има и в частни и държавни.

През тази учебна година под тепетата ще учат и стотици украинчета, чиито семейства се установиха в Пловдив, бягайки от войната в родината си. В детските градини са записани 115, а в училищата - 230 деца от Украйна. Продължават да идват по двама-трима ученици всеки ден, каза шефката на общинския отдел "Образование" Донка Щилянова. Проблем е как ще усвояват материала, при положение, че не говорят български език. Заради това още преди години пловдивско училище поиска нулева година за чужденчета, които през нея да учат интензивно само български. Нормативно обаче това не е разписано към момента.

През тази учебна година в Пловдив стартира и първата Монтесори група в детска градина в район "Източен" - в ДГ "Наталия". Така учебните заведения, в които се прилага методиката в предучилищна възраст, са вече 9 плюс две ясли. Има и 4 училища, в които обучението е по Монтесори в класове от начален етап.

От днес 4 пилотни училища ще прилагат обучение по проектно-базирания подход, като използват 70 разработени уроци. Както "Марица" писа, те бяха предоставени от световния гигант "Интел" по програмата "Умения за иновации". Вече има готовност ноу-хауто у нас да приложат ОУ "Екзарх Антим I", СУ "Черноризец Храбър", СУ "Св. св. Кирил и Методий" и ПГ по хранителни технологии  и техника.

В 10 пилотни училища проектно базираното обучение пък ще бъде застъпено в извънкласните дейности по проект "Дизайн шампиони". Подходът там ще залага на т. нар. дизайн мислене, при което се работи по даден проблем, събира се информация, систематизира се и се търсят решения. Методът, изпробван от университета в Странфорд,  отговаря на златния стандарт в света за проектно базирано обучение. Ще се прилага в начален етап и се състои във възлагане на мисии на децата. Въвеждат го ОУ "Драган Манчов", ОУ "Димитър Димов", СУ "Св. Седмочисленици", ОУ "Стоян Михайловски", НУ "Петко Р. Славейков", НУ "Св. Климент Охридски", ОУ "Екзарх Антим I", СУ "Константин-Кирил Философ", СУ "Димитър Матевски", ОУ "Васил Петлешков. Ще бъдат обхванати общо 61 паралелки.

Освен малките дизайн шампиони, са предизвикани и техните учители. За тях ще има работилници "Климатична треска". Те ще са с фокус екология, групова работа, глобални проблеми. Образователната програма се реализира от "Уинд ъф Чейндж" АД, представлявана от БГ тенисистската Магдалена Малеева.

По данни на МОН се очаква над 57 000 първокласници да тръгнат на училище днес в цялата страна. Близо 717 000 са всички ученици, които ще се обучават през новата 2022/2023 учебна година.

Общо 46 образователни институции от 14 области ще открият учебната година в други сгради, като най-честата причина за това са продължаващи ремонти. Сред тя са 18 училища от 9 области на страната. 

За всички ученици и учители са осигурени условия за провеждане на нормален учебен процес. 

Учебната година ще стартира присъствено навсякъде. Взети са мерки за опазване здравето на децата и учениците. 

Министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов ще присъства на откриването на учебната година в 18 СУ „Уилям Гладстон“ в София  в 10 ч., а в 13,30 ч. ще посети ПГЖПТ „Христо Смирненски“ в Карлово. Зам.-министър Мария Гайдарова ще открие  в 9,30 ч.. STEM център и новата учебна година в ЕГ “Иван Вазов” в Пловдив. Тя ще бъде и на старта на академичната учебна година в Медицинския университет в града в 11 часа.

Кметът Здравко Димитров ще присъства на откриването на учебната година от 9. 30 часа  в СУ " Патриарх Евтимий" - централна сграда.

Митрополит Николай ще приветства децата и екипа на ОУ "Кочо Честеменски", където откриването е в 10 часа.

 

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?