2374

31% от родителите четат на детето ежедневно, всеки пети не отваря книга

Хлапета от ДГ "Буратино" се срещат онлайн с писатели, правят театър на сенките

Около 45% от родителите на деца в предучилищна възраст четат книги на своите хлапета между 2 и 5 пъти в седмицата. Други 31% го правят всеки ден. Всеки пети обаче признава, че книгата го събира с детето по-рядко от веднъж седмично или пък това изобщо не се случва.

Това показват данните от проучване, което пловдивска детска градина инициира сред родители. Поканихме ги да попълнят онлайн въпросник през нашата Фейсбук страница, където има възможност да изкажат мнение не само семейства на наши деца, а и други родители, които се вълнуват от темата, разказва директорката на ДГ „Буратино“ Кристина Йончева.

Конкретният повод бил Денят на детската книга, но идеята е да се стъпи на резултатите, макар и непредставителни по правилата на социолозите, и да се организират инициативи, които трайно и дългосрочно да развиват интереса към четенето, приобщавайки към това и деца, и възрастни.

От откликналите в анкетата на-голям дял - 58,8%, са родителите на възраст над 35 години. Между 30 и 35 г. са 37,3 на сто, а останалите са по-млади. Около половината имат по две деца у дома.

Електронната анкета първо 

  снема профила на съвременния родител - по-скоро четящ или по-скоро неглижиращ книгата.

Най-голям е делът на тези, които четат книги между 2 и 5 пъти седмично - 36%. Други 31 на сто посягат към литература ежедневно. В същото време 27,5% признават, че го правят рядко, а 6 на сто - че изобщо нямат време за такива занимания.

На въпроса каква литература предпочитат за децата си, около половината от участниците в анкетата не конкретизират определени предпочитания и отговарят „всякаква“.

70% декларират готовност да се включат в инициативи с родители за приобщаване към четенето.

На въпроса как според тях може да се формира траен интерес у децата към книгите, отговорите  са различни. Преобладава позицията, че

  най-добрият път е примерът на родители и учители.

Един от отговорите гласи: „Заедно да изберем книга от книжарницата. Тя да е свързана с близки до детето места, герои и случки от българския бит“.

Запитани как според тях да се събуди и поддържа траен интерес към български автори, родителите пак виждат решението в даването на личен пример от възрастните. Други обаче посочват, че трябва да се промени езикът на писане за деца. Някои родители се опитват да заинтригуват с артистично четене. За други решението е слушане на приказки в аудиоформат. А един от участниците е написал: „Просто се взима книга и се чете, без да се пропуска ден. Първоначално се формира навикът, а после идва интересът“.

На това разчитат и в ДГ „Буратино“. Екипът включил децата в поредицата от онлайн четения на известни български писатели. Поканил бивши възпитаници на учебното заведение да почетат на малките, а те пристъпили към тази задача с малко смут и много отговорно. Родители също гостували и чели книжки на децата в неформална обстановка на терасата. Децата пък разиграли куклен театър по приказки с любими герои. Направили си театър на сенките. Превърнали ролки от тоалетна хартия в Кумчо Вълчо, Червената шапчица и баба ѝ.

По примера на ДГ „Буратино“ допитване до своите родители като част от политиките за приобщаване към четенето направили и други детски градини в Пловдив, например ДГ „Наталия“.

Сега децата са пръснати по почивка и на село, а в детските градини работят със сборни групи. Но наесен срещите с книгата ще продължат с още интересни форми.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

08.09.2022 | 10:38

ИСТИНА е и е ВЯРНО

Отговори
1 1

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?