Следвайте ни

3 г. отсрочка да се състави методика за оценка на качеството на образованието

viber icon

Правителството удължи с 3 г. срока за създаване на методология за определяне на образователните резултати на детските градини и училищата. Чрез нея се предвижда да се отпускат пари за повишаване на качеството на средното образование. 

Изискването за внасяне на проект за методология за оценка на качеството е в сила отпреди 3 години и половина – от 1 януари 2018 г., а крайният срок за приемането й изтича днес

При встъпването си в длъжност служебният екип на МОН обаче установил, че такава методология не е разработена. Съществува частичен опит, който обхваща само образованието между IV и VII клас, а не цялата система.

Не са налични данните, които са необходими за създаване и утвърждаване на методологията, и няма процедура, по която те да се събират. Освен това не са отчетени коректно ключово важни фактори, които силно влияят върху резултатите в училище. Сред тях са например езикът, на който се говори в семейството, и образователното равнище на родителите.

Изобщо не е направен опит да се разработи оценка на качеството в детските градини, казват от МОН.

Освен това Законът за предучилищното и училищното образование (ЗПУО) изисква методологията да вземе предвид оценката от инспектирането, проведено от Националния инспекторат по образованието във всички детски градини и училища.  От октомври 2018 г. до момента обаче са проверени само 333 образователни институции от общо 4151. Данните показват, че при сегашния капацитет и система за работа на инспектората проверката на всички училища и детски градини ще отнеме около 30 години.  Очевидно са необходими промени във функциите и в капацитета на инспектората, което може да доведе до изменение в ЗПУО. 

Отлагането на методологията с три години ще даде възможност да бъде направено всичко необходимо, за да може финансирането според качеството на образователната система да се реализира по правилния начин, е позицията на МОН, която бе подкрепена от Министерски съвет.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?