4020

290 зрелостници от Пловдивска област искат и допълнителна матура

На 290 абитуриенти от Пловдивска област не им стигат двете задължителни матури, а искат да се явят и на допълнителни.  За 238 от тях тези изпити ще са по дисциплини от общообразователната подготовка, а за 52-ма - по профилираща.

Обикновено това са младежи, които кандидатстват във висши училища в чужбина и за балообразуването им е необходима оценка от матура по точно определен предмет от гимназията.

Общо 4966 заявления за участие в тазгодишната редовна сесия на държавните зрелостни изпити са постъпили от настоящи зрелостници и завършили предишни години в Пловдивска област.

На първата задължителна матура по български език и литература на 17 май ще се явят 4853-ма.

За втория задължителен зрелостен изпит по избираема дисциплина от профилираната подготовка за поредна година най-много са желаещите за английски език ​- 1252. На матура по философия са 117, а по 107 са избрали вторият им държавен изпит да е по предприемачество и по биология и здравно образование. Следват география и икономика - с 89 желаещи, математика ​- 76, история и цивилизации ​- 75, немски език ​- 68, информационни технологии ​- 54, италиански език ​- 47, руски език ​- 45, испански език ​- 34, музика - 22, френски език ​- 13, информатика ​- 12, химия и опазване на околната среда - 11, физика и астрономия. В Пловдивска област отново няма да има матура по изобразително изкуство, тъй като никой не желае да се яви на нея. 

Вторият задължителен зрелостен изпит тази година е на 20 май. 

На втора матура по теория и практика по професията, която изучават, ще се явят 2592 възпитаници на професионални гимназии в Пловдивска област.

От матурите по желание най-масови ще са по математика от общообразователната подготовка ​- със 13-има зрелостници, и английски език - 70.

И тази година ще има „бутикови“ матури за по един зрелостник - по испански език от общообразователната подготовка и по биология и здравно образование по програмата на профилиращата. 

Общо 4830 дванайсетокласници от Пловдивска област завършват гимназия това лято. 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 2 оценки
5/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?