49

27 вместо 97 творби на матурата по български език и литература

Новият формат тази година обаче е по-труден и изпитът не може да се вземе само с въпросите с избираем отговор

Произведенията, включени в тазгодишните изпитни варианти за матурите по български език и литература, ще са 27 вместо 97, както досега. Всичките са изучавани, обявиха от МОН дни преди зрелостния изпит на 18 май.

Както "Марица" писа, тази година има промяна във формата, което изключва тройката с тото на въпросите с избираем отговор. Вярното попълване само на тях няма да стига за взимане на матурата.

За първи път зрелостниците ще избират между две различни теми в зависимост от това дали ще пишат есе, или интерпретативно съчинение на последната задача. Съчинението ще бъде по проблем от една или няколко творби на изучавани автори. Формулировката за есе ще включва житейски проблем, залегнал в едно или в няколко литературни произведения, или такъв, който не е обвързан с художествен текст.

Общият брой на въпросите остава непроменен – 41. С избираем отговор вече ще бъдат само 22 от тях – с 8 по-малко от миналата година. 16 са задачите с кратък свободен отговор. Други две ще са за създаване на текст в рамките на четири-пет изречения.

И през тази година максималният брой точки на матурата ще е 100. Съчинението или есето ще носят най-много 30 т., а затворените въпроси – 22 т. Изпитът се смята за издържан при минимум 30 т., които носят оценка „Среден (3)“. Досега за това бяха необходими 23 т., които можеха да се съберат от въпросите с избираем отговор.

До 17 май се  издават служебни бележки за допускане до матурите, в които се посочват сградите и залите за полагане на съответните изпити. 

Първата задължителна матура е по български език и литература и ще започне в 8,30 ч. на 18 май. Зрелостниците трябва да бъдат в изпитните зали поне 30 минути по-рано, да носят документ за самоличност и служебната бележка. Пише се само с черен химикал.

46 661 души са заявили желание за участие в този изпит. 

Вторият задължителен изпит ще се проведе на 20 май, също от 8,30 ч. Очаква се на него да се явят  45 224 зрелостници от цялата страна. 

За учениците от профилираните гимназии втората матура е по профилиращ учебен предмет по избор с изключение на български език и литература.

Завършващите професионални паралелки и професионални гимназии полагат държавен изпит за придобиване на професионална квалификация. 

По традиция за втора матура най-желан е английският език, следван от „Биология и здравно образование“ и „География и икономика“.

За първи път има възможност да се държи втори задължителен зрелостен изпит и по предметите информатика, информационни технологии, предприемачество, музика, изобразително изкуство, но само ако са изучавани като профилиращи. По време на втората част от матурите по информатика и по информационни технологии младежите ще работят на компютър.

Дипломни проекти ще защитават 8286 зрелостници от професионални гимназии и паралелки, други 12 572 ще се явяват на изпити по професията, включващи писмена и устна част. 

От 26 май до 1 юни са допълнителните матури по желание. Поради големия брой предмети в един ден могат да се провеждат по два изпита - сутрин и следобед. На допълнителни матури са пожелали да се явят общо 3238 зрелостници. 

В 824 училища ще има държавни зрелостни изпити по общообразователни или профилиращи предмети, а в 497 училища – за професия. Ангажирани  са 26 156 квестори.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Margo

Margo

15.05.2022 | 19:09

Стига с глупости.Матурата е по-трудно от тази по старата програма.Паралел и разсъждения за автори от различни исторически епохи.Без последователност в изучаването на даден автор.Прави тогава съпоставка и обединение на зададената тема.А есето.... Трябва да се свърже с поставения проблем в интерпретаторската задача.

Отговори
0 0
Пък догодина

Пък догодина

13.05.2022 | 15:52

Ще са само 3 - книгите на Зеленски, Кулеба и Киро-тъпото

Отговори
8 2

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?