Следвайте ни

27 висшисти ще провеждат местните избори

Консултациите за новия състав на ОИК са насрочени за днес

Почти двойно по-голям състав на Общинската избирателна комисия /ОИК/ ще организира провеждането на местния вот на 27 октомври. Според измененията на Изборния кодекс в ОИК ще бъдат назначени 27 членове, които задължително трябва да имат завършено висше образование. Обикновено досега съставът е бил от 17, максимум 19 души. Консултациите с политическите сили за ОИК са насрочени за днес в сградата на Община Пловдив.

 


"Съставът е увеличен с цел по-бърза и точна обработка на протоколите от секционните комисии. Освен това изборите са 3 в 1 - за кмет на Пловдив, кметове на шестте района и за Общинския съвет", обясни  за "Марица" Тодор Тодоров,  председател на действащата ОИК и шеф на дирекцията за обществени поръчки в общината. Той напомни, че на местните избори през 2015 г. е имало много случаи в страната за забавени резултати, включително с рекордните 48 часа. 

 


Мандатът на ОИК е четири години, колкото на кметовете и съветниците.  На консултациите са поканени местните лидери на партии и коалиции, които имат депутати в 44-ото Народно събрание и Европейския парламент.  

 


В консултациите ще участват ГЕРБ, БСП, Обединени патриоти, Воля, ДПС, Реформаторски блок, както и "Демократична България", след като Радан Кънев влезе в Европарламента.  Под въпрос е България без цензура, която вече няма депутати.

 


Битката ще е за шефските места - председател, заместници и секретар. Квотите са определени от ЦИК според представителството в парламента. Най-много места, включително и на председател, ще получи ГЕРБ като най-голямата политическа сила. Окончателното решение за състава на ОИК се взима от ЦИК. След това вече на местно ниво ще се назначават членове на секционните комисии. Заедно с болничните заведения те са 474, които ще се обслужват от над 4500 души.

Валентина Йеремиева

Репортер /журналист/ екип "общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?