Следвайте ни

25 китайци учат български, да станат студенти в АМТИИ

Запалили се покрай фолклорния семинар тук и майсторски класове на наши преподаватели в родината им

25 китайци учат усърдно български език в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев”, за да могат догодина да станат първокурсници и да усвояват български фолклор. И предишни години сме имали, но по 3-4 души, а сега са наистина много, каза ректорът проф. Милчо Василев.

Той обяснява интереса на азиатците, от една страна, с традиционния фолклорен семинар, на който всяка година в края на юли идват чужденци от цял свят. В продължение  на седмица те учат как се свири на български народен инструмент и се тропат хора в неравноделен ритъм. Други измежду мераклиите пък са имали досег с преподаватели от АМТИИ, които изнасят майсторски класове  по диригентство, пиано и пеене в Китай по две спогодби между пловдивското висше училище и негови тамошни партньори.

В групата на 25-имата подготваци, които една година учат само български език и пиано, има такива, които искат да следват народни танци, народни инструменти, но и изобразително изкуство. Някои от тях идват за магистратура.

Големият проблем е къде ще ги настаним, казва проф. Василев. И преговаря  с Аграрния университет и УХТ да му отстъпят по някое място от квотите, които получиха при тазгодишното разпределяне на легловата база в студентските общежития в града.

Това лято АМТИИ няма допълнителен прием на студенти в останали незаети места, тъй като капацитетът е зает  още в юлската сесия на кандидатстудентската кампания. Много беше голям интересът за „Педагогика на обучението по музика”, където за 16 места се бориха 30​ души, а част от неприетите вече се записаха в платена форма на обучение, каза ректорът. Пълни са и другите направления - музикален фолклор, хореография, графичен дизайн, фотография, арт мениджмънт.

От висшето училище обясниха, че нямат възможност да приемат всички желаещи да следват платено заради ограничената база. В момента АМТИИ ползва под наем и някои помещения в съседния Биологически факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”.

„Въпреки конкуренцията младежите идват при нас заради традициите в 55-годишната ни история и доброто име на АМТИИ. Ефект в кандидатстудентската кампания дава и политиката, на която се залага от години - преподавателите да правят обиколки по средни училища с подобен профил. Там изнасят и концерти”, коментира проф. Василев.

Вторият мандат на ректора изтича на 16 декември и в началото на идната година академията ще има нов шеф. 

 

Елица Кандева

Редактор-репортер екип „общество“

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (2)

пд

23.08.2019 | 19:37
0 0

Крайно време е Академията да се настани в т.н. гръцко училище -общинска сграда ,дадена от БКП на Балкантурист и приватизирана за жълти стотинки ,която стои неизполвана вече повече от половин век.

Мара

23.08.2019 | 18:58
1 0

Всички китайци се занимават с икономически шпионаж. Ако някой иска да му откраднат специфичните български технологии = да покани още китайски студенти!

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?