Следвайте ни

240 торти на матурата по математика в 7. клас

viber icon

С продукцията на цял цех за торти трябваше да се справят днес седмокласниците на националното външно оценяване по математика. Задача от втория модул ги принуди да изчисляват колко бройки ще останат от 240, ако се продаде определен процент.

Реших 22 от 23, излезе доволен седмокласник от СУ „Св. Паисий Хилендарски“.

С последната задача, която е геометрична, не могла да се справи даже отличничката на 7. В Диляна, на която иначе никое условие не й се опира. И връстниците й си отдъхнаха, че и те не са се справили чак толкова зле. Момче дори разказа, че сутринта баща му се пошегувал с него: „Матурите са най-трудното, гледай тях да оправиш, другото вече го съсипа…“.

Залогът на националните външни оценявания по български език и литература, и по математика е висок, защото резултатите са решаващи за приема в гимназиите и могат да осигурят място в желана паралелка. На Диляна й трябват непременно високи оценки и на двата изпита, за да успее да намери място в испанска паралелка в ЕГ „Иван Вазов“. Често се случва там да бъде приет седмокласникът с най-висок бал в кампанията в цялата Пловдивска област.

Марио Кулев също се готвил усилено по математика, като ходил и на частни уроци, но за него най-голяма тежест ще има оценката от изпит по рисуване на 1 юли, защото ще кандидатства в Художествената гимназия. На националните външни оценявания е важно само да не падне под определен праг, който е заложен в условията за прием в специалност „Рекламна графика“ там. Занимава се също с анимация и комикси.

Киро също се насочва в подобна област – графичен дизайн. Надява се балът да му стигне, за да се класира в новата паралелка, която се разкрива в неговото училище.

Марта Топалова излезе от теста с усещането, че се е справила с математиката, след като също ходила при частен учител. Тя пък се цели в компютърна специалност в Професионалната гимназия по битова техника.

Независимо от това колко успяха да стигнат до верен отговор, масово седмокласниците пробваха силите си на втория модул, в който са трите най-трудни задачи.

Резултатите трябва да станат ясни до 28 юни, след което според тях седмокласниците ще подреждат желанията си в документите за кандидатстване. Тази година основно образование в Пловдивска област завършват 5852 ученици.

Снимка: Наташа Манева

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?