1553

2258 квестори за маратона от матури в Пловдивско

Над 2200 квестори ще бъдат ангажирани в провеждането на държавните зрелостни изпити в Пловдивска област. За първата задължителна матура по български език и литература са осигурени 1348, втората по избираем предмет ще обезпечат 742-ма, а на държавните зрелостни изпити по желание за реда ще следят 168 квестори. Винаги в последния момент обаче има движение заради оттегляне на някои от подалите заявление за участие в кампанията.

До 17 май се  издават служебни бележки за допускане до матурите, в които се посочват сградите и залите за полагане на съответните изпити. 

Първата задължителна матура е по български език и литература и ще започне в 8,30 ч. на 18 май. Зрелостниците трябва да бъдат в изпитните зали поне 30 минути по-рано, да носят документ за самоличност и служебната бележка. Пише се само с черен химикал.

В Пловдивска област 4128 души са заявили желание за участие в този изпит. 

Вторият задължителен зрелостен изпит е на 20 май, също от 8,30 ч. Очаква се на него да се явят  4009 души в Пловдивско.

За учениците от профилираните паралелки втората матура за първи път е по една от дисциплините, които са избрали за профилиращи след 11. клас, тоест вече не избират от всички общообразователни. Такава матура ще държат 1990 младежи от Пловдивско. Всички са само от тазгодишния випуск абитуриенти.

Завършващите професионални паралелки и професионални гимназии полагат като втора матура държавен изпит за придобиване на професионална квалификация. Те са 2019 в областта.

По традиция за втора матура най-желан е английският език - 1033 са заявили този предмет, следван от „Биология и здравно образование“ - 174, и „География и икономика“ - 106.

При новата система, която за първи път е в сила за този випуск, за първи път в страната ще се проведе втора матура по предметите информатика, информационни технологии, предприемачество, музика, изобразително изкуство, но само ако са изучавани като профилиращи. По време на втората част от матурите по информатика и по информационни технологии младежите ще работят на компютър. В Пловдивска област новите матури са по 4 предмета: предприемачество, информационни технологии, информатика и музика.

От 26 май до 1 юни са допълнителните матури по желание.

Поради големия брой предмети ще има сутрин и следобед. На допълнителни матури са пожелали да се явят общо 320 зрелостници от Пловдивска област - 299 по общообразователен и 21 по профилиращ предмет.

Завършилите предишни години ще държат матурите по избираем предмет на датите за допълнителните. Причината е, че те се явяват само по общообразователна дисциплина, а втората матура за випуск 2022 на 20 май тази пролет е само по профилиращ предмет. Заедно ще бъдат на матурата по български език и литература.

Общият брой на училищата в Пловдивско, в които ще има държавни зрелостни изпити, е 69.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
zzzz2z1z

zzzz2z1z

17.05.2022 | 08:02

ха честито на математическата - Иванка Киркова ще става замдиректор АСД , директорката им дерибейства

Отговори
1 0
d4d4d4

d4d4d4

15.05.2022 | 18:32

Ей, европейци, някой ще ни обясни ли защо в Германия няма истерия покрай матурата и тя се случва докато учениците са в часове, а квесторите са учителите, при които имат час, а тук - истерия и нерви всяка година...

Отговори
8 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?