46

22 центъра за документи на седмокласници, вижте как да превърнете оценките в точки

От 5 до 7 юли ще се подават заявления за прием в гимназиите. Това ще става онлайн или на място в 5 центъра в Пловдив и по един във всяка от останалите общини в областта. 

Под тепетата остават миналогодишните:  ОУ “Екзарх Антим І”, СУ “Цар Симеон Велики”, СУ “Св. Софроний Врачански”, СУ „Пейо Яворов”, СУ „Найден Геров“.

Промяна в областта има само в Асеновград, където тази година е ОУ "Ангел Кънчев".  В Брезово документи се подават в  СУ „Христо Смирненски“, в Калояново - в ОУ „Иван Вазов“,  в Карлово -  в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”, в Кричим - в СУ „Петко Р. Славейков“, в Куклен - в СУ „Отец Паисий“, в Лъки - в СУ „Христо Ботев“, Перущица - ОУ „Петър Бонев“, Първомай - НУ „Христо Ботев“, в Раковски - ОУ „Христо Ботев“, в Садово - ОУ „Гео Милев“,  в Сопот - НУ „Неделя Петкова“, в Стамболийски - ОУ „Христо Смирненски“, в Съединение - СУ „Христо Ботев“, в Хисаря - ОУ „Климент Охридски“. Центърът за община "Марица" е в село Маноле - СУ „Васил Левски“, за  община "Родопи" - в село Първенец - ОУ „Св. св. Кирил и Методий“.

Всеки може да избере само един начин за подаване на заявление - онлайн или на хартия. 

Входът в електронната система е с входящ номер и уникален код за достъп, вписан в служебните бележки за допускане до изпитите и в служебните бележки с резултатите от изпитите. 

За всяка област  - ако ученикът кандидатства извън своята, се регистрира и попълва отделно заявление.

В платформата ще бъдат въведени паралелките, които ще се виждат при посочването на дадено училище. Така няма да е нужно да се въвеждат. Системата ще мине апробиране до старта на 5 юли. 

В класирането имат право да участват всички ученици, успешно завършили основно образование, включително неявилите си на националните изпити. Техният резултат от  НВО ще е 0 точки в блаообразуването. За паралелките с профил „Музика“ се кандидатства само с изпит за проверка на способностите.

Максималният бал е 500  - сбор от броя на точките от НВО по български език и литература и математика, умножени със съответния коефициент, и оценките от 2 балообразуващи предмета от свидетелството за основно образование, превърнати в точки.

Ето скалата, по която се преобразуват:

Отличен 6 – 50 точки

Много добър 5 – 39 точки

Добър 4 – 26 точки

Среден 3 – 15 точки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?