71

205 млади стоматолози положиха Хипократова клетва

На  вълнуваща и пъстра церемония 205 млади лекари от Факултета по дентална медицина получиха дипломите си. 111 са дипломантите от 48-я випуск на факултета, обучавани на български език, а 94 – англоезично. Дентални лекари, получили образованието си в предпочетения от тях Медицински университет – Пловдив, ще упражняват професията си в Турция, Гърция, Кипър, Федерална Република Германия, Норвегия, Белгия, Обединените Арабски емирства, Република Северна Македония, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия.

 Родители, приятели и близки от няколко континента, облечени в традиционни и официални тоалети, напълниха емблематичния Античен театър, за да видят сбъдната мечтата на децата си. 

Химнът на Република България изправи на крака присъстващите и постави началото на Тържествената промоция по връчването на дипломите за магистърска степен на младите стоматолози.

Пръв към младите си колеги от 48-я випуск се обърна деканът на Факултета по дентална медицина доц. д-р Деян Нейчев. 

„След 6 години, отдадени на натрупване на необхватните познания на денталната медицина, вие достигнахте кулминацията да станете лекари по дентална медицина. Неусетно минаха годините на тревоги и радости през изпитните сесии, но и на безгрижния студентски живот. Избрали сте си една професия, налагаща непрекъснато самоусъвършенстване и надграждане на всичко научено“, каза деканът и допълни, че пътят на лекаря по дентална медицина е изпълнен с предизвикателствата на професия, изискваща непрекъснато усъвършенстване. „Мечтата на всеки преподавател е да бъде надминат от своите ученици и искрено се надявам представителите на 48-мия випуск да се справят с тази задача“, обърна се той към преподавателите, а родителите доц. Нейчев поздрави с постиженията на техните деца.

 

Обръщението към младите си колеги той завърши с известния цитат на Стив Джобс:

“Работата ще заеме голяма част от живота ви и за да сте удовлетворени, трябва да вярвате, че е страхотна, а единственият начин да вършите страхотна работа е да обичате това, което правите“. 

Академично слово от името на ректора на МУ проф. Марияна Мурджева прочете зам.-ректорът по научноизследователска дейност проф. д-р Благой Маринов.

„Дипломите, които днес получихте са гаранция за добър старт в практиката. Приемете моите адмирации за усилията, които положихте и за успеха, който постигнахте“ беше поздравът на проф. Мурджева. Посланието й към младите лекари беше да приемат трудностите като трамплин, който ще им помогне да надграждат придобитите знания и умения.

 

Тя поздрави техните родители за безрезервната им подкрепа, а преподавателите за знанията, уменията и личния пример, който са им дали в годините на обучението. 

От свое име доц. Маринов поздрави дипломантите с думите:

“От днес всеки един от вас става посланик на МУ-Пловдив и Факултета по дентална медицина. С право можете да се гордеете, че сте се обучавали в едно елитно учебно заведение. Ваш ред е сега да поемете щафетата и да се влеете в редиците на денталните лекари като ежедневно демонстрирате това, което сте научили по време на следването си“, каза проф. Маринов и им пожела, освен да бъдат добри лекари, да бъдат съпричастни към чуждото страдание, защото тези качества са ключът към сърцата на признателните пациенти и успеха на лекаря.

Специално за тържествената церемония беше дошъл Главният секретар на Българския зъболекарски съюз д-р Борислав Миланов, който поздрави дипломантите, техните родители и преподавателите им. Той връчи поздравителен адрес от името на председателя на БЗС д-р Николай Шарков, в който им пожелава здраве и непреклонност към изпитанията на професията.

Отговорът на дипломантите за получените поздравления прочете отличничката на випуска Габриела Христова.

„Днес отбелязваме края на един важен етап от нашия житейски път. Поглеждайки назад, смея да отбележа, че последните 6 години бяха едно незабравимо предизвикателство за нас. Предизвикателство да следваме мечтите си, да бъдем упорити и да не се предаваме пред трудностите и спънките по пътя ни, да учим, когато не ни се учи, да преразпределяме приоритетите и времето си, да се адаптираме към нови условия“, каза младата лекарка, която допълни, че всичко това ги е накарало да се чувстват отговорни за действията си. „Нашата професия е уникална, защото не само създава усмивки, но защото тя променя животи и сбъдва мечти“, каза още Габриела и благодари от името на колегите си на всички родители с думите: „Благодаря, че ни подкрепяхте и ни учехте да не се спираме от трудностите!“

Отличникът на дипломантите англоезично обучение Антон Майер от Германия поздрави на английски колегите, преподавателите и родителите, които присъстваха на промоцията, след което деканът на факултета прочете заповедта за награждаване на отличните студенти за показани високи успехи: Габриела Христова, Есин Мехмед и Антон Майер.

По реда на показания успех бяха връчени и останалите 202 дипломи от промотора на 48-ми випуск и декана по дентална медицина.

По традиция церемонията по връчване на дипломите завърши с  произнасяне на Хипократовата клетва и хвърляне на абсолвентските шапки във въздуха.

МУ- Пловдив беше осигурил медицински екип, в случай, че някой родител се развълнува прекалено, за което лично отговаряше шефът на Спешна помощ на УМБАЛ „Св. Георги“ - доц. Кирил Атлиев.

Впечатленията от студентските години и плановете си за бъдещето пред „Марица“ споделиха отличниците на 48-ми випуск на Факултета по дентална медицина.

Габриела Христова от  Габрово завършва престижното си образование с успех 5.75 „Първото ми желание беше стоматология и това беше благодарение на един уникален зъболекар от родния ми град, който запали страстта ми към стоматологията. Като всяко едно медицинско обучение периодът на обучение беше труден, но пък като студенти преживяхме и изключително приятни емоции, а годините на следване ще са незабравими. В общежитието създадох много приятелства, деляхме и трудностите, и забавните моменти“, разказва Габриела.  Не крие, че има амбиции да надгражда наученото и да се развива. Одонтологията, или лечението на коренови канали, е изборът  на следващо надграждане и специализация за младата стоматоложка. Тя ще е първата в семейството с медицинско образование.

 Първият медик в семейството е и другата отличничка – Есин Мехмед от Асеновград, но тя се надява да запали тази страст в близки и приятели. Не крие, че би било добре да има някой, който в началото да ти подаде ръка, но е убедена, че с труд и постоянство може да се постигне всичко. „Исках да съчетая изкуството с лечение. Ние преобразяваме, дори подмладяваме пациентите. Усмивките  е една от най-важните черти на лицето“, убедена е младата лекарка, която иска да лекува зъбките на децата, да ги учи как да се грижат за тях, за да имат хубави усмивки. 

„Това е нещо заслужено, нещо чакано, нещо, за което сме се борили 6 години и сега е моментът да  му се насладим“, единодушни са момичетата. И двете ще продължат да работят в клиниките, където са били на стаж и където взаимно са се харесали с бъдещите си работодатели. 

Антон Майер  от Германия завършва с успех 5.70. И двамата му родители са стоматолози, а баща му има частна клиника в Германия. „От малък исках да стана стоматолог. Дълго проучвах къде да продължа образованието си и от многото възможности накрая изборът ми категорично беше МУ-Пловдив. Тези 6 години натрупах много опит, срещнах хора от цял свят и създадох приятелства за цял живот. С някои от тях ще продължим приятелски и бизнес контакти. В дигиталния свят, в който живеем, те ще са полезни за обмяната на информация и опит“, казва стоматологът. 

 За него е съвсем естествено да започне работа във фамилната клиника, а желанието му е да специализира в областта на имплантологията. Иска да създава хубави усмивки, които да правят пациентите му щастливи хора със самочувствие.

 

Снимки от Наташа Манева

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?