Следвайте ни

2. Б боядиса яйцата и заключи: Бог помага, освен по време на диктовка СНИМКИ

viber icon

Бог е милостив и винаги помага, когато го помолиш. Но не бива да разчиташ само на него по време на диктовка – тогава трябва добре да си слушал, докато г-жа Десислава Кръстева е обяснявала как се проверява дали Великден се пише с Г или с К в средата.

До този извод стигна 2. Б клас от СУ „Св. Константин-Кирил Философ“, докато боядиса червени яйца навръх Велики Четвъртък. На всичките 22 хлапета не им е за първи път и знаят доста, защото до едно са в група по религия православие в школото.

Яйцата се боядисват точно на този ден, защото тогава Христос е бил предаден от ученика си, обяснява Пресияна. Всеки път обаче й се налага да се позамисли дали беше Юда или Йода. Но, разкъсана между Библията и "Междузвездни войни", в крайна сметка винаги дава верния отговор.

В нашия клас никога не се предаваме така, защото сме добър тим, казва момичето.

Когато нещо й тежи, Пресияна отправя молитва. Сигурна е, че Господ я чува. Миналата седмица например татко й се разболял и се помолила бързо да му мине, а днес вече е добре. Случва се да каже някоя дума и за двете си бели котки.

И Калоян усетил по подобен начин подкрепата. Неговият баща пък играл бос мач с по-малкия му брат Яни и си счупил пръста на крака. Две седмици лежал в болница, а всяка вечер Калоян, 5-годишният Яни, 13-годишният им батко Иван и майката на тримата юнаци казвали заедно по една молитва за бързо оздравяване. Калоян знае „Отче наш“ от часовете по религия.

Виктория пък дълго се молила да има куче. И ето, че сега е стопанка на Макс, кръстоска между чи-хуа-хуа и пинчер.

А Кристиян се грижи за хамстера Хами, храни го с ябълка на малки парченца. И е леко загрижен как домашният любимец лакомо си хапва, складира в гушата и после трупа провизии в дома си от трици. Това не е много добре, ако се има предвид, че чревоугодничеството е един от седемте смъртни гряха.

Както и да прилагат вярата в делника си, всички от 2. Б знаят, че трябва не само да се иска, а и да се благодари.

Знаят също, че думата яйце е съществително нарицателно, от  среден род, в единствено число. Справят се и с таблицата за умножение. А с червените пуловери от училищната униформа са направо като малки бораци в граматиката и математиката. Затова Велики Четвъртък ги развълнува не само с боядисването на яйца, а и с това, че пристигнаха грамотите на сума отличници от състезания. Има 2 златни медала само от „Любословие“, при 19 участници с резултат между 44 и 47 точки при максимални 50. И още грамоти от райкмета за участие в Деня на Земята, както и от състезанието „Математика без граници“.

Най-вълнуващият момент обаче настана, когато децата надянаха ръкавици  и грабнаха специални бъркалки, подобни на малки черпаци за яйца – майката на Георги купила за всички деца. А Калоян дори препаса престилка с инициали М.Ш. Баба му ги избродирала със златен конец, буквите означават Мастър шеф.

Чрез видеовръзка класът се свърза с Недка Чолакова от културно-просветния отдел на Пловдивската митрополия. Какво знаят децата за Тайната вечеря и биха ли се смирили те токлокова, колкото Христос, когато измил краката на учениците си, ги провокира за размисъл тя. Разказа им защо на Великден се прави козунак и се причестява с вино, както и за хляба с дупка в средата – квасник.

Хлапетата узнаха също каква е символиката на червеното яйце, а класната Десислава Кръстева спази традицията с първото да изпише кръстче на челото на всеки от класа.

Добре е всеки да има икона в дома си – на Богородица, Христос или на светец-закрилник, чието име носи някой от семейството, препоръча на децата Недка Чолакова.

Великден е най-шареният празник, заключи накрая Калоян. С адаша му от класа лично помагат в боядисването и месенето у дома.

Освен всички други вълнения, Великден означава и ваканция. Калата вече предвкусва волността на село, където баба му гледа 2 кози, едно яре, 30 кокошки, теле и 4 кучета. Има да тича с любимеца си Рич... Пресияна остава в града, но пък има колело.

А за футболистите от 2. Б в празничните дни предстои и контрола „Ботев“ - „Локо“. Който и да е по-добър, най-важното е да се играе феър плей, ги учат и треньорът, и учителката им.

Снимки от Наташа Манева

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?