49

19 пълни шестици и 29% скъсани на приемния изпит в Медицинския университет

Резултатите са по-високи в сравнение с кандидатстудентските кампании в предишни години

Кандидат-студентите в Медицинския университет тази година са с по-високи резултати на приемния изпит по биология и химия. А първата година от обучението на приетите миналото лято показало, че са много силен випуск.  Надяваме се това да доведе до още по-висока успеваемост, каза ректорът на МУ-Пловдив проф. д-р Мариана Мурджева. 

На изпита на 1 юли се явиха 1148 кандидати – 347 мъже и 813 жени. Няма нито една анулирана работа.

Проверяващите са писали 19 пълни шестици. Значително повече са по биология -  на 14 момичета и 2 момчета. Това прави 1,4%.

По химия максималният възможен резултат са постигнали трима – две момичета и едно момче. Така пълните отличници са 0,26%. Има и кандидат-студент с две пълни шестици по двете дисциплини. 

Още много кандидати са с отличен успех на модулите по химия и биология. И по двата предмета делът им е по 9% от явилите се.

Петиците тази година са 17% по биология и 26 на сто по химия.

Знания за добър 4 са показали 24,5% по биология и 23% по химия, като резултатите са сходни при мъжете и жените.

Тройките на изпита са 19,4% по биология и 17,6% по химия.

На приемния изпит са скъсани почти 30% от явилите се. С двойка по биология са 29,4%, като повече са слабите резултати на момичета – 33,8 на сто, а при момчетата – 27,6%.

По химия двойките са 24,2 на сто.

Голяма част от скъсаните са с по две слаби оценки. Но има и младежи с резултати, които изненадват - например двойка по биология и 5,62 по химия.

За разлика от предишни години, делът на кандидат-студентите със слаби оценки е с няколко процента по-нисък, отбеляза ректорът на МУ-Пловдив проф. д-р Мариана Мурджева. В миналото е имало кампании, в които скъсаните по химия са достигали 35 на сто.

„Впечатленията на преподавателите на първокурсниците са много добри – по данни от зимната и лятната изпитна сесия. Приетите миналата година студенти се представят много убедително. Надяваме се по-високият бал тази година да доведе до още по-добра успеваемост“, каза проф. д-р Мариана Мурджева.

Припомняме, че конкуренцията на старта на кампанията бе средно по четирима за място, като при момичетата в специалност "Дентална медицина" съотношението достига 6:1.  Местата в специалност "Медицина" са 150, в "Дентална медицина" - 73, а във "Фармация" - 82.

Възможно е да има известна промяна в профила на студентите, след като от тази година балоообразуваща е и оценката от държавния зрелостен изпит по български език и литература, като значителен превес имат резултатите от изпита по химия и биология, които се утрояват. Участието на матурата по български обаче предполага добра подготовка и извън специфичните за медицината дисциплини.

Първото класиране ще стане ясно на 12 юли след 14 часа.

Междувременно кандидатите, които желаят да видят как са оценени писмените им работи, могат да го сторят в понеделник от 10 до 14 ч. и във вторник от 10 до 12 ч. в Университетския информационен център.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
не е вярно

не е вярно

09.07.2022 | 13:37

Винаги най умните и подготвени влизат студенти МЕДИЦИНА в този университет!! Друг е въпроса, че химията е почти ненужна за медици..тя си остава само за фармацефти магистри

Отговори
2 4
да, ама не

да, ама не

09.07.2022 | 13:39

Химията е нужна в медицината, нещо не си в час колега!!!

Отговори
4 3
Привет,..Привет

Привет,..Привет

09.07.2022 | 15:10

ха.. хаа

Отговори
0 1
мхм

мхм

09.07.2022 | 17:49

Много компетентен стана по химия, а иначе фармацевти го пишеш с "ф" :))))

Отговори
2 0
мхм

мхм

09.07.2022 | 11:58

Мурджева е мало*мна! Резултатите са по-добри по химия, защото изпита беше в пъти по-лесен от миналата година, затова и двойките са по-малко, а не защото кандидат-етудентите са много добри! Напротив - всяка година нивото на обучаващите се спада и вече е под критичният минимум!!!

Отговори
7 1

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?