Следвайте ни

167 първокласници приети на второ класиране

Родителите на 5 хлапета извън списъците упорстват за училища, в които няма места

viber icon

167 първокласници са приети на излязлото днес второ класиране, в което 211 кандидатстваха за 623 свободни места. 86,2 % от децата в списъците са устроении по първо желание. Те трябва да се запишат до 19 юни, като родителите представят всички необходими документи за проверка в училището, в което са класирани. Не се изискват документи за удостоверяване на адресните регистрации на децата, тъй като проверката е автоматична.

От оставащите некласирани 44 деца родителите на 5 проявяват упорство за учебни заведения, в които няма места.  Пълни са СУ „Черноризец Храбър“, „Димитър Талев“, „Константин Кирил Философ“, но във всички райони има незаети бройки.

Тази година няма и критични точки, за които не е ясно дали школото ще реализира дори една паралелка първолаци. Миналата година такъв казус възникна с ОУ „Гео Милев“, където в напреднал етап на класиранията имаше само 4 записани. Сега са 12 и на следващите турове паралелката ще се попълни. На този етап никъде няма да се закриват, изчаква се до трето класиране, включително в „Изгрев“ – заради усилената миграция там.

Има интерес и към новите Монтесори паралелки – вече са се записали желаещите да се обучават по тази методика в разкриващия се тази година първи клас в СУ „Св. Седмочисленици“. В цялото училище вече има деца за общо 4 паралелки. Ще тръгне и подготвителната група в СУ „Константин Величков“. По една Монтесори паралелка пълнят и СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, което първо стартира обучение по тази методика в общинско училище в първи клас, и ОУ „Екзарх Антим I“.

Поради противоепидемичните мерки, свързани с разпространението на COVID-19 родителите на класираните деца е необходимо да уточнят времето за записване, като се свържат с представители на училището,  или потърсят актуална информация на интернет страницата му.

За некласираните 44 деца предстои трето класиране. То ще бъде проведено на 30 юни. Свободните места за него ще бъдат обявени в срок до 22 юни включително. Срокът за подаване онлайн на заявления за участие в това класиране е 28 юни включително, а на хартиен носител -  25 юни.

Заявленията на некласираните се прехвърлят автоматично към третото класиране, но предвид променения брой свободни места от общинския отдел „Образование“ препоръчват да се подадат нови заявления, съобразени с възможностите на училищата за прием. За целта е необходимо да анулират първоначалните си заявления и да подадат нови.

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?