Следвайте ни

130 седмокласници без място в гимназия и на трети тур, приеха 414

Елитни училища попълниха последни единични бройки с високи балове, в СУ и професионални гимназии падна почти до минималния

viber icon

130 седмокласници не са приети в гимназия и на излязлото днес трето класиране. От участвалите в него общо 544 ученици са класирани 414. От тях 394 от област Пловдив, 20 от други области, уточниха от Регионалното управление на образованието.

От некласираните пък 114 са от Пловдивско, а 16 - от други области. Оттук нататък те ще трябва да прегледат останалите незапълнени места, след като приключи записването на този етап от кампанията, и да подадат документи направо при директора на школото, което изберат.

На трети тур няма промяна в баловете в елитните гимназии, където се попълват буквално единични останали бройки – например за момче в профилирана паралелка по математика с английски в Математическата. Дори и на трети тур то влиза с висок бал – 431,75. За момиче  математическа паралелка с немски балът е 369.

В Хуманитерната с немски последният приет е с 416,75. В Руската за последното момче с английски на този етап стигат 387 точки, с италиански – 345,5 а за момиче с френски – 379,5.

Търговската попълва последно място с резултат 378, което е само с точка и половина разлика спрямо второто класиране.

Доста чувствително обаче падат баловете в средните училища, които не са нито професионални, нито профилирани. От 296,5  на едва 76 т. се отваря ножицата в  паралелката по програмно осигуряване с английски в СУ „Христо Г. Данов“ в Пловдив. От 242 на 81 пък е движението в предприемачески профил в СУ „Братя Миладинови“.

В професионалните гимназии само със 71 точки влизат мераклии да учат за електромонтьори, а с 54 – бъдещи бижутери. Между 34 и 41 се движат и минималните балове в различни специалности в Професионалната гимназия по машиностроене. И минималният бал от 30 т. осигурява място – например в паралелка по ресторантьорство в ПГ „Златю Бояджиев“ в Първомай“ или в ПГ „Петър Парчевич“ в Раковски, където да се учи производство на кулинарни изделия и напитки.

И на този етап от класирането остават много паралелки без нито един желаещ или със записани едва неколцина.

От Регионалното управление на образованието дават последен шанс приети на трети тур да се запишат и евентуално да се направи сливане на две специалности в една паралелка, за да оцелеят професиите. Доколко е възможно това ще стане ясно в понеделник, когато ще бъдат обявени окончателно и паралелките, които няма да се реализират тази година. Неудобството за вече записалите се в тях  е, че започват от нула – сега е нужно да си изберат друго място там, където все още има незаети бройки. 

Снимка: Наташа Манева

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?