Следвайте ни

13 забавачки и училища минават на "зелена" енергия

viber icon

13 детски и учебни заведения в Пловдив ще бъдат оборудвани със слънчеви колектори и фотоволтаични централи. Така те ще пестят енергия, а едновременно ще намалят вредните емисии в атмосферния въздух. „Зелените” обекти са включени в програмата за насърчаване на използване на екологично чистите горива, внесена за обсъждане в Общинския съвет от кмета Здравко Димитров.

Според директивите на ЕС  до  2030 г. вредните емисии  трябва да се намалят до 50 процента. Програмата на Община Пловдив е краткосрочна, до 2023 г. включително, и освен детските градини и училища включва подмяна на уличното осветление в районите „Централен” и „Южен”.

С източници на зелена енергия трябва да бъдат оборудвани детските градини „Еделвайс”, „Мая”, „Осми март”, „Десислава”, „Здравец" и „Светлина”, ДЯ „Детска ясла на мечтите”, „Вълшебно детство”, „Слънчев рай” и „Мечо Пух”,  училищата „Елин Пелин” , "Цар Симеон Велики" и  „Тодор Каблешков”.

За ДГ „Еделвайс”, „Мая”, „Десислава”  и „Светлина”  са подготвени проекти и има издадени разрешения за строеж. Очаква се само финансиране. За останалите сгради трябва да се прави обследване и след това - проект.  Близо 2 млн. лева ще струва преминаването на „зелената" енергия.

За подмяна на уличното осветление в двата района Общината кандидатства с проект по оперативна програма на ЕС. Предвижда се старите лампи да бъдат подменени с икономични LED в карето между бул. „Копривщица”, „Марица-юг”, „Руски” и „Христо Ботев” в район „Централен” и в квартала между Коматевско шосе, ул. „Акад. Петър Динеков”, „Македония” и „Никола Вапцаров".

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли какво представляват бездимните технологии за нагряване на тютюн?