49
Следвайте ни

13 институции създадоха консорциум "Изкуство и образование"

viber icon

Тринайсет институции с позиции на националната сцена се обединиха в консорциум "Изкуство и образование". Направиха видимо вече съществуващото сътрудничество помежду си и си дадоха дума да бъдат дръзки в новите си общи цели.

Те са свързани с диалог и авангардни търсения, работа по общи проекти, промотиране на изкуство и образование в областта на изкуствата, подпомагане на съвремени и експериментални арт форми.

Тринайсетте се зарекоха също да работят и за повишаване на културата на широката публика, за професионално, неформално и продължаващо образование в областта на изкуствата. Ще се борят и за опазване на културното наследство.

Ние се харесваме и обединението нямаше да е възможно, ако нямахме общи корени, страст и бъдеще, каза ректорът на АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев" проф. Шекерджиева-Новак, преди представители на различните институции да сложат парафи в договора. Той бе подписан в Концертна зала на артакадемията, която е водещата организация в инициативата. В обединението участват още НУМТИ "Добрин Петков", НХГ "Цанко Лавренов" - Пловдив, Националната гимназия за сценични  и екранни изкуства - Пловдив, Националното училище за фолклорни изкуства "Филип Кутев" - Котел, НУФИ - Широка Лъка, Ансамбъл "Тракия", Държавна опера Пловдив, БНР РРС Пловдив, СНЦ „Български национален младежки фолклорен съюз", Драматичен театър Пловдив, Държавен куклен театър Пловдив и ОИ "Старинен Пловдив". Докато печатите на всички тях бъдат поставени върху общия документ, се оказа, че голяма част от техните пратеници са завършили АМТИИ.

Обединението ще е отворено за още членове, като вече има заявки и от чужбина. Ще се приемат средни и висши училища, както и културни интситуции, но при съгласие на всеки от досегашните членове. Всички гарантират и спазване на авторските права при съвместни проекти. Ще има такива на национално и европейско ниво, подсказа в аванс проф. Шекерджиева-Новак. АМТИИ и операта вече участват заедно в испански проект.

Ние вече сме новатори с проекти между различните специалности, каза ръководителят на ансамбъл "Тракия" проф. Даниела Дженева. И добави, че дуалната форма отдавна е стъпила здраво в образованието по изкуствата - творците практикуват на всички възможни сцени.

Снимки: Наташа Манева

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

възпроизводство

възпроизводство

01.12.2021 | 18:31

Целта на сдружението е окопаването и закопаването на културата в Пловдив. Всички тези директори са свързани лица с предишната власт. На децата и роднините им е осигурена работа в общинските институции. Самите шефове работят на по няколко места и получават по няколко заплати, все държавна пара. Общото е, че всички са с единия крак в АМТИИ или са произлезли оттам. Някои се изявяват и като общински съветници. Неслучайно се харесват толкова, приличат си и отвън и отвътре.

Отговори
3 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?