Следвайте ни

1265 студенти с нов учебен корпус посреща МУ – Пловдив на 15 септември

viber icon

На 15 септември за старт на новата учебна 2021/2022 година в Медицински университет – Пловдив ще бъде открит най-новият сграден комплекс „Учебен корпус 1“.

За 76-ти път и с модерна учебна сграда академичното ръководство на МУ-Пловдив ще открие новата учебна година. Тържествената церемония по откриването ще се състои на 15 септември от 10:30 часа пред Аудиторния комплекс на университета на бул. Васил Априлов №15А.

С водосвет ще бъде открита официално и най-новата база Учебен корпус 1, при входа на ул. „Л. Каравелов”, състояща се от учебни зали и лаборатории. На разгърната площ от 4 001.28 м2 са разположени 32 учебни и научни лаборатории и аудитория със 70 места.

В шестетажния учебния комплекс са ситуирани четири от теоретичните катедри - Медицинска биология, Медицинска физика и биофизика, Биоорганична химия и Медицинска биохимия. Според учебната програма именно в тях започват своето реално обучение първокурсниците. Модерната база ще бъде професионален дом за 61 преподаватели и служители, които ще обучават годишно над 1500 студенти от всички специалности.

Проектант на сградата е арх. Петър Гигов и колектив. Изпълнител на проекта е фирма „Заводски строежи ПС – Пазарджик“ ЕАД. Строителният  надзор е осъществен от „Планинвест Пловдив“ ЕООД. Първа копка по осъществяването на проекта е направена през месец май 2019 година.

През настоящата учебна година Медицинският университет – Пловдив ще има над 6 000 студенти. След успешно проведената кандидатстудентска кампания 2021 в МУ-Пловдив са попълни всички места за обучение по държавна поръчка за специалностите в четирите факултета и Медицинския колеж.

От първокурсниците – бъдещи магистри и бакалаври, 735 са български граждани, приети  по държавна поръчка, 500 са чуждестранни граждани и 30 са български студенти, приети да се обучават срещу заплащане.

Трима са отличниците от приемните изпити тази година с максимален бал от 36.00 - Гергана Ангелова, Марилена Котларова и Сийка Манолчева - от специалност „Медицина“. Със заповед на Ректора ще бъдат наградени с емблематичните за висшето училище подаръци – медицинска слушалка, лекарски екип и учебник по вътрешни болести. По традиция трите първокурснички ще приемат от предходния випуск символичния „Храм на познанието“ – статуетката веществен изразител на посвещаването им в новите хоризонти на познанието и науката.

Тържествените мероприятия ще бъдат изцяло на открито при стриктно спазване на противоепидемичните мерки.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?