Следвайте ни

120 среднисти се вляха в IT сектора след обучение през уикенди и ваканции

Общо 1054 гимназисти минаха за 4 г. през националната програма "Обучение за ИТ кариера"

viber icon

120 младежи, които са минали през националната програма "Обучение за ИТ кариера" по новата професия "приложен програмист", вече работят във фирми, каквато бе идеята на начинанието - да осигури среднисти за трудовия пазар в бранша.

181 от завършилите заявяват, че остават в страната и ще се обучават по специалности, свързани с информационните технологии. А двама от тази есен вече на свой ред са преподаватели в  програмата, като им предстои да придобият професионална квалификация за учители в Пловдивския университет. 

Откакто проектът "Обучение за ИТ кариера" стартира преди 4 г., чрез него компютърни умения са усвоили общо 1054 ученици, отчитат от МОН. Програмата се реализира в сътрудничество между ИТ бизнеса, професионалните гимназии и висшите училища. Всяка година в нея се включват около 600 ученици. Самият прием на ученици в професионално направление „Компютърни науки“ за последните две години се удвои.

Обучението започва с ученици от Х клас през съответната учебна година, които не се подготвят за професии „Програмист“, „Системен програмист“ и „Приложен програмист“, и е в рамките на три години.

Създадени бяха 5 центъра за обучение по програмата – в София към Технологично училище „Електронни системи“ и Техническия университет, в Правец - към Професионална гимназия по компютърни технологии и системи и Технически университет, София. В Русе центърът е към Професионална гимназия по електротехника и електроника „Апостол Арнаудов“ и Русенския университет „Ангел Кънчев“. В Пловдив обученията са в център към МГ „Акад. Кирил Попов“ и Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, а в Бургас – към Професионална гимназия по електротехника и електроника „К. Фотинов“ и Университет „Проф. д-р Асен Златаров“.

Към центровете има изнесени групи в над 20 населени места в това число и малки, като Чепинци, Велинград, Козлодуй и др., което разширява възможностите за достъп до обучение на повече желаещи.

Материалите за обучението се разработват от група експерти, работещи в ИТ сектора, съвместно с преподаватели от средните и висшите училища.

Разработените учебни материали са изцяло на разположение на учениците и учителите. Използва се платформа, базирана на Moodle, чрез която се осъществява преподаването и Jude система за проверка на разработвания софтуер.

Партньорите по националната програма осигуряват провеждането на стаж във фирми от софтуерния бранш.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?