Следвайте ни

120 000 ученици с безплатен достъп до електронната платформа на "Просвета"

viber icon

Над 120 000 ученици и повече от 12 000 учители от над 500 училища се възползваха от свободен достъп до образователната платформа на "Просвета". Възможността остава отворена за всички по време на онлайн обучението, като се изисква заявка от директора по имейл, за да получи достъп до ресурсите. 

За разлика от пролетта, сега учители, ученици и родители са по-подготвени и съзнават нуждата от добро интерактивно образователно съдържание – както от истински електронни учебници, така и от допълнителни ресурси, като видеоуроци, презентации, учебни филмчета, казват от издателството.

Е-просвета е образователна платформа, която предлага не само всички електронни учебници за 1. – 12. клас на най-голямата българска издателска група, но и стотици видеоуроци за 1. – 7. клас, заснети с  учители именно за целите на дистанционното обучение. Има и над 1000 специално създадени кратки електронни уроци, обобщаващи най-важното по всяка тема и завършващи с тест за проверка на знанията.

„Очакваме през тази седмица, със старта на  обучението от разстояние, да има още заявки от директори и ще се стараем да ги обработваме в най-кратък срок. Действащите училища в страната са над 2000. Ще осигурим достъп на всички, които го поискат“, заяви Владимир Кръстев, директор на „Просвета Либри“ -  дружеството, което създава електронните образователни ресурси на издателската група.

Той обясни и защо безвъзмезден достъп се предоставя само на училища, които изрично го поискат, и то чрез своето ръководство, а платформата е-просвета не се отваря за свободно ползване от всички като през пролетта. "Осигуряването на качествен достъп за огромен брой потребители е много скъп процес. Затова искаме да го получат на първо място онези, които наистина имат нужда от него. А това директорите знаят най-добре“, казва Кръстев.

Засега безплатният достъп е  за 15 дни от датата на регистрацията, но извънредните мерки са поне за 3 седмици, а може да продължат и повече.  "Няма как да издържим прекалено дълго заради високите разходи – вземете дори само поддръжката на сървърите и заплатите на хората, които са пряко свързани със софтуера. А трябва да продължим да създаваме качествено учебно съдържание – по него работят десетки автори, редактори, дизайнери... Само за информация: по тарифите на националната телевизия заснемането на един час собствена продукция струва близо 1500 лева. А ние сме заснели стотици видеоуроци и всяка седмица създаваме нови и нови. Противно на някои общи представи, съдържанието в интернет не се появява от нищото – ако е качествено, в него е инвестирано много“, обяснява Владимир Кръстев.

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?