Следвайте ни

12 деца за първи път на почивка - по програмата “Отново заедно”

ОУ "Гео Милев" е единственото пловдивско школо сред вече одобрените от МОН

viber icon

12 деца, които никога в живота си не са били на почивка, заминават на море в Китен. Някои от тях до момента не са виждали друго, освен тъй нареченото „Игрище Кубрат“ - мястото, на което живеят в самоделни къщи край оградата на турското гробище в Пловдив, без течаща вода.

За 6 дни ще сменят тази реалност с удобствата на комплекс „Балканика“ - детски лагер, който в миналото е работил с русначета. Намира се на полуостров в морето, върху 100 дка зелена площ, със спортни площадки, тенис кортове и отлична инфраструктура около сградите с реновирани  стаи с по три легла. А плажът е само на 5 стъпала от затворения комплекс с денонощна охрана.

Групата е от ОУ „Гео Милев“ - първото пловдивско училище, одобрено по програмата „Отново заедно“ на МОН в партньорство с министерствата на финансите и туризма.

Бързо се организирахме и приехме критериите на Педагогически съвет, макар че имаше скептицизъм и  съпротива, казва директорката Анелия Кирова. Водейки се по примерните критерии, които определи МОН, школото заложило като водещ социалното положение. Към него добавил и още един - деца, които никога не са били на почивка. Когато класните раководители проверили в паралелките обаче, се оказало, че това

важи за 90% от децата в школото,

които идват основно от съседната Хаджи Хасан махала. 

Първо минах по всички класове и попитах кой иска да отиде на лагер, разказва Кирова. Оказало се, че децата не знаят какво е това. След като им обяснили що е то почивка, последвало питането дали предпочитат море или планина. Превес взело желанието да се види морето. Класните се свързали с всяко от семействата, за да поискат съгласие. Мнозина се боели да пуснат децата далеч от махалата.

Още няколко критерия в крайна сметка отсели 12-те късметлии. Сред тях има

две деца, които са загубили близък от ковид,

едното момиченце не стъпило в училище месец и половина след загубата на дядо си. Другият критерий е активното участие в обучението от разстояние в електронна среда. Взет е предвид и здравният статус. 

Очаква се групата да потегли в началото на август. Дотогава образователният медиатор Сердар Чалъшкан има да свърши още работа. С наръч от 30 страници с подробната оферта той вече обикаля от къща на къща в махалата ​-да прочете на семействата всички условия и да покаже снимки. Междувременно екип от школото, който бе на обучение в Слънчев бряг, отишъл да види базата ​- за да не се окаже, че условията са по-лоши от рекламираните. Станало обаче обратното ​- комплексът изглежда даже по-добре, отколкото на картинките.

Според изискванията на програмата туроператорът е направил и подробна културна и социална програма, която включва разходка до Созопол и Бегликташ, спорт и игри. Предвидени са и 4 основни хранения на блок-маса, между които на децата се полагат и плодове.

Двама учители от прогимназиален етап тръгват с групата, в която има деца от всяка паралелка. За да се смекчи евентуален културен шок, преди заминаването групата ще има

среща с педагогическия съветник.

А вероятно и след завръщането си.

Възможно е леко разместване на първоначално заявените дати, защото точно за желания период се събрали малки групи от цялата страна, което затруднява туроператорите да осигурят извозването им до базата. Училището е спазило изискването в заявката си до МОН освен избраната оферта да представи още две. Нито една от фирмите не е пловдивска.

Курортистите ще пътуват с автобус, а партньори на училището помогнали и с подготовката за море - тениски, къси панталони, бански и джапанки. 

Целта на програмата „Отново заедно“ е да помогне за възстановяване на социалните контакти между децата след месеците с редуване на присъствени и онлайн седмици, принудителна изолация и ограничителни мерки. 

Събират заявки до 31 юли

1118 ученици от 46 училища в страната са първите, които ще заминат на лятна почивка за сметка на държавата. Това са заявките, постъпили  от 17 до 28 юни.  Децата са в 103 групи, ще ги придружават 120 учители. В списъка са възпитаници на едно смолянско и 4 пазарджишки училища.

Първи куфарите стягат 56 ученици и 4 ръководители от София, които ще са 6 дни в Добринище от 4 юли. Другите са избрали и планински, и морски курорти - Боровец, Банско, Чепеларе, Плиска, Балчик, Трявна, Китен, Приморско, Албена, Златни пясъци, Слънчев бряг, Несебър, Каварна, Черноморец. Настаняването е предимно в хотели с три и четири звезди. 

Училищата изпращат в МОН формуляр и 3 оферти от туроператори с мотивирано решение на педагогическия съвет за една от тях. Документите се проверяват по реда на постъпване. Засега няма отхвърлени, две са върнати за допълване. 

За първите одобрени ще бъдат отпуснати 619 000 лв. Туристическият пакет е на стойност 500 лв. на човек. Включва транспорт, настаняване, храна, застраховка, културна, спортна или друга социална програма за 6 дни. 

Първият етап от кандидатстването продължава до 31 юли 2021 г. Ако след това предвиденият бюджет от 15 млн. лв. не е изразходван, училищата могат да кандидатстват отново с до общо 165 ученици до 1 септември или до изчерпване на финансовия лимит. Парите ще осигурят почивка за 30 000 души, което е около 5%  от учениците.

Повечето още умуват, тепърва гласуват критерии

Докато някои вече стягат багажа, в масовия случай пловдивските училища още умуват точно как и въобще дали да участват в програмата. Притесненията са свързани основно с отговорността, която трябва да поемат водачите на групите, както и дали няма да възникне напрежение защо едни деца ще пътуват, а други не.

Директори срещат и организационни затруднения - да подберат ученици и да отсеят оферти, а после да се окаже, че за същия период семействата имат други планове. Освен това критериите, изборът на фирма и съставът на групата се гласува от педагогически съвет, а част от учителите вече ползват отпуск. За да заседават, дори и в онлайн формат, почивката им трябва да се прекъсва.

На различните места дават превес и на различни критерии. В Хуманитарната гимназия са разбили всеки от четирите на частни случаи, които носят различен брой точки. Така не доминира един определен критерий, а кой да влезе в групата, ще се реши чрез комбиниране на обстоятелства с различна тежест.

По отношение на социалния статус например  деца с починал родител получават 10 т., с един родител ​- 5, а на разведени майка и баща ​- 3. За здравния статус при наличие на хронично заболяване  се дават 10 т., а ако ученикът е преболедувал ковид тази учебна година ​- 5 т. Значение има и успехът: от 5,75 до 6.00 ​- 10 точки, от 5,50 до 5,75 ​- 5 т., от 5 до 5,50 - 3 т. Ако ученикът няма неизвинени отсъствия, получава още 5 т., и пак толкова при липса на наказания. Критериите в Хуманитарната са обвързани и с продължителността на обучение в режим онлайн ​- за 9. и 11. клас, който бяха така най-дълго ​- 5 точки, а за 8. и 10. - 3 точки.

Директори са на мнение, че организацията би могла да се опрости, ако се предоставят ваучери.

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Шекер

Шекер

01.07.2021 | 09:53

Как да привлечем циганите да гласуват за нас ? Като заведем няколко циганета на море с държавни пари и същевремено помогнем на Батко и Братко да изкара някой лев от запустялия бивш пионерски лагер , сега приватизиран от наш другар . Дерзайте Другари , сега ви се паднало да грабите ж пълни шепи .Затова и инфлцията пъли. зрадво нагоре. , ток , парно ,газ , бензин , хеанителни стоки, услугу,транспорт и т . н .Някой забрахиха Лукановото и Виденово време ,само ще спомена километричнитеопашки за бензин , а за държавната Дискотека да не гоорим . Но Българина е на поговорката , може на Мен да е зле ,но и на Вути да не е добре .Казват кой каквото си го аправи ,никой неможе да му помогне .

Отговори
2 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?